Nieuws.

UItgelicht! De Biomateriaal Fabriek.

VanHier ontwikkelt en maakt biomaterialen van Nederlandse natuurlijke reststromen (biomassa) voor interieurbouw, meubels en productontwerp.

We ontwikkelden een recept en maakproces om biomassa om te zetten naar BioM, een hoogwaardig en decoratief plaatmateriaal. Er kunnen diverse reststromen in het materiaal verwerkt worden waaronder waterplanten, hennep, lisdodde, riet, gemaaid gras, vlas, stro, tuin- en sierteelt afval.

BioM is vormbaar en buigbaar, waardoor het voor ontwerpers en architecten mogelijk wordt organisch gevormde producten te maken. De dunne platen (1,5 – 2,0 mm) kunnen met een afbreekbaar bindmiddel worden gelamineerd (meerdere lagen) voor constructieve panelen. Het is daarnaast toepasbaar als fineerlaag met een decoratief effect voor meubels, wand- en plafond afwerking. Geschikt voor binnen toepassingen, biologisch afbreekbaar (composteerbaar), tevens recyclebaar, niet schadelijk voor de natuur en klimaat positief.

We ontwerpen, maken en verkopen ook Bio(based) Design: designproducten met een lokaal verhaal, gemaakt van BioM met steeds weer een andere lokale natuurlijke reststroom. In januari 2022 gaan we een pilot doen met Rotterdamse kerstbomen, ism de Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid Holland en verschillende ketenpartners.

Freesiabladeren – groene reststroom uit Greenport West-Holland
Met het plan De Biomateriaal Fabriek willen we tuinbouw- en sierteelt afval uit het Westland verwerken naar BioM wat we toe gaan passen binnen de interieurbouw in de stad Rotterdam. We zullen gaan starten met freesia bladeren van Penning Freesia. Marko Penning (eigenaar) voert momenteel jaarlijks 60.000 kilo bladeren af voor verbranding of compost. Zonde, zo vinden wij van VanHier. Het doel van de BioMateriaal Fabriek is een pilot productielijn waarmee we tenminste 6000 kilo bladeren (10%) per jaar kunnen omzetten naar BioM.

Koppeling met kennisinstellingen en beroepspopleidingen
Door middel van stage- en afstudeerplaatsen laten we studenten van verschillende technische opleidingen (HBO en MBO) kennis maken met de biocirculaire economie. Ze gaan aan de slag om de productie van BioM mogelijk te maken.

Oprichter en team
VanHier is opgericht door Klaske Postma, industrieel designer. In 2018 startte ze haar ZZP-bedrijf Regeneration Design: klimaat- en natuurherstel alsmede sociaal maatschappelijk herstel is de stip aan de horizon. Ze stelt haar voortdurend de vraag: hoe kunnen we materialen en grondstoffen circulair en regeneratief inzetten? In 2021 werd VanHier opgericht, een startup die de productie van lokale biomaterialen van natuurlijke reststromen mogelijk gaat maken.

Naast teamleden Hans Peter Vles (Business Development) en Celestine Briët (Test Engineer) werkt Klaske nauw samen met Sanne Mylonas van Noorderwind, Nienke Binnendijk van BlueCity Lab, Marko Penning van Penning Freesia en Willem Kemmers van Greenport West-Holland. Tezamen met deze toppers is het plan De BioMateriaal Fabriek tot stand gekomen.

Kijk op www.van-hier.com voor meer info. Lees ook het verhaal van VanHier op Voor de Wereld van Morgen en volg ons op Instagram: design.vanhier

 

 

De Biomateriaal Fabriek is een van de deelnemers van CityLab010 2021