Uitgelicht! Clean Climber een van de deelnemers van CityLab010 2021.

Ons projectplan voor CityLab010: Schoenmaker, verander je leest!

Wat hebben schoenmakers nou met een duurzaamheidsstichting voor de klimsport te maken? Want dat is Clean Climber. Nou, een hele hoop. De klimsport is namelijk enorm in de lift en in Rotterdamse hallen wordt flink rubber versleten. Rubber zit op de zool van speciale klimschoenen, en samen gooien we in Nederland elk jaar zo'n 80.000 kilo schoenen recht de vuilnisbak in. Locals bij Monk, de Klimmuur, Neoliet Boulder, Monte Cervino en andere klimlocaties in en rondom 010 dragen daar hun steentje (rubbertje schept verwarring) aan bij.

Dat kan anders. Daarom is Clean Climber gaan kijken naar de hele supply chain van die klimschoenen. We onderzoeken of je dat rubber niet kunt hergebruiken, bijvoorbeeld voor sportmatten, en hoe je duurzamer kunt produceren. Voor dit project kijken we echter niet naar recyclen, maar hergebruiken. Klimschoenen zijn namelijk geen wegwerpproduct, je kan er hoge kwaliteit nieuwe zolen onder leggen. Zo kunnen ze jarenlang mee, heb je minder afval en (dit hoef je geen enkele klimmer uit te leggen) niet het ongemak van nieuwe schoenen inbreken.

Het probleem: er zijn niet heel veel schoenmakers die hierin opgeleid zijn. Daarom vraagt Clean Climber subsidie aan bij CityLab010, om hier verandering in te brengen. Met deze subsidie gaan we daar verandering in brengen door schoenmakers te trainen met behulp van cursussen van Vibram, La Sportiva, en Scarpa (gerenommeerde makers van klimschoenen en rubber). Dat is goed nieuws, want het bereidt het aanbod van schoenmakers zelf uit en levert nieuwe klandizie op. Clean Climber gebruikt namelijk ook een deel van het budget om te bemiddelen tussen klanten in de klimhal en deze schoenmakers. Win-win dus voor klimmers en vakmensen, maar ook een win voor onze planeet. En daar houden we van bij Clean Climber.

Neem eens een kijkje op onze website wat we nog meer doen. En aarzel niet om contact met ons op te nemen voor nieuwe ideeën of om zelf bij te dragen.