Maak kennis met Annick, het nieuwe gezicht in de Stadsjury!.

Dit jaar neemt  Annick van Berne voor het eerst plaats in de Stadsjury. Met haar frisse blik, enthousiasme en liefde voor Rotterdam is ze klaar om mee te denken over de vele creatieve en innovatieve plannen die zijn ingediend. Wat inspireert haar aan Rotterdam? Hoe bereidt ze zich voor op deze bijzondere taak? En wie zou ze stiekem wel eens willen ontmoeten in de creatieve sector? Je leest het in dit exclusieve intervieuw.

  1. Wat betekent het voor jou persoonlijk om voor de eerste keer een bijdrage te leveren aan CityLab010?
    Door deel te nemen aan CityLab010 voel ik me meer verbonden met Rotterdam en haar bewoners. Er is veel aandacht besteed aan het schrijven van de plannen door de initiatiefnemers. Door de uiteenlopende initiatieven leer ik wat er speelt en hoe we samen Rotterdam mooier en aantrekkelijker kunnen maken.
     
  2. Als nieuw jurylid: hoe bereid je je voor op het beoordelen van plannen? Heb je tips van de andere Stadsjuryleden gekregen?
    Ik heb mijn agenda vrijgemaakt om de plannen te lezen en beoordeel drie plannen per sessie om het overzicht te behouden. De ervaren voorzitter René Bouwmeester was vlot in het lezen en beoordelen. Na het lezen van een plan kan ik het advies van de ambtenaar en René bekijken en meenemen.
     
  3. Zijn er specifieke soorten plannen waar je stiekem extra naar uitkijkt om te beoordelen?
    Ik vind het juist heel leuk dat de onderwerpen zo ongelofelijk divers zijn; elk plan is weer een verrassing. 
     
  4. Als je terugkijkt op de groei van Rotterdam sinds je hier kwam wonen, welke verandering inspireert je het meest?
    Als ik terugkijk op de groei van Rotterdam sinds ik hier kwam wonen, inspireert de voortdurende ontwikkeling van de stad door haar inwoners me het meest. Tegenwoordig kun je samen zwemmen in de Maas bij de Antoine Platekade met uitzicht op de meest moderne architectuur van Rotterdam. Toen ik in 1996 in Rotterdam kwam wonen, was er Hotel New York en werd net de Erasmusbrug geopend. Prachtige aanwinsten zoals het Depot en de Markthal laten zien dat Rotterdam nog steeds een stad van veerkracht en wederopbouw is op veel gebieden.
     
  5. Zijn er plekken in Rotterdam die volgens jou perfect symbool staan voor de innovatie en veerkracht van de stad?
    Het in mei te openen Fenix-museum laat zien dat Rotterdam niet stilstaat en blijft innoveren. Het vertelt met kunst over migratie, een actueel en historisch belangrijk thema voor Rotterdam. De ontwikkelingen in de Rijnhaven, met duizenden nieuwe woningen, een stadspark en een stadsstrand, zijn zeer impactvol. In het M4H-gebied wordt de haven en de stad ook veelbelovend getransformeerd met woon- en werkmilieus in de komende jaren.
     
  6. Stel dat je een dag mocht ruilen met een andere Rotterdammer in een creatieve sector, wie zou je kiezen en waarom?
    Inspirerende vrouwen zijn Francine Houben, prijswinnende architect en kernlid van de Sociaal Creatieve Raad, en Dikkie Scipio, medeoprichter van KAAN Architecten. Twee stevige creatieve zwaargewichten. Ze wonen helaas niet (meer) in Rotterdam. Deze vrouwen hebben letterlijk veel moois neergezet. Ik zag Francine Houben samen met Ina Klaassen, de directeur van het Boijmans van Beuningen, spreken in de Arminiuskerk over de renovatie van het museum. Ze waren helder, dapper en open in dit debat. Met al deze vrouwen zou ik wel een dagje willen meelopen. Ruilen mag ook, maar dan moeten mijn competenties wat uitgebreid worden.
     
  7. Hoe zou je Rotterdam in één zin beschrijven aan iemand die hier nog nooit is geweest?
    Het is Manhattan aan de Maas.
     
  8. Wat is jouw tip voor nieuwe initiatiefnemers?
    Een initiatief komt voort uit een behoefte om iets nieuws te maken, iets op te lossen of iets beter te maken. Als je goed weet waarom je dit wilt en wat je wilt bereiken, dan is een plan maken makkelijker. De inhoud wordt beter door feedback van anderen met kennis van zaken. Feedback vragen is spannend, maar maakt het uiteindelijk een beter plan. Dus doe het en gebruik het.