Maak kennis met initiatiefnemers van Hatrabbits en Slijpstof. Het project Cray Crate heeft onlangs een startbudget ontvangen van €48.965. Cray Crate red Rotterdamse wateren van de rivierkreeft. Want de Amerikaanse rivierkreeft rukt op in Nederland. Ook in Rotterdam. Dit hardnekkige diertje verdringt inheems waterleven en bedreigt de biodiversiteit. Bovendien graaft de rivierkreeft graag, waardoor dijken en oevers kunnen verzwakken. Zo is dit beestje o.a al gespot in Overschie, Vreewijk en Feyenoord.
De Rotterdamse ontwerpbureaus HatRabbits en Slijpstof willen de exotische kreeftjes een halt toeroepen. Beide bureaus zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen. Om het Rotterdamse waterleven te hulp te schieten hebben zij een nieuw vangtuig ontworpen dat zich specifiek richt op kleine kreeftjes: de CrayCrate.
Deze korf maakt gebruik van het natuurlijk schuilgedrag van de kreeften. Zodra rivierkreeften een holletje zien, zijn ze geneigd zich hier snel in te verstoppen. Eenmaal in de korf gekropen kunnen de kreeftjes niet meer terug.
Zodra de kreeften in de korf zitten worden zij letterlijk op een presenteerblaadje aangeboden aan roofdieren zoals de baars en de snoek. De bovenkant van de korf is namelijk open, waardoor roofdieren zich eenvoudig tegoed kunnen doen aan de smakelijke kreeftjes. Eigenlijk is het vangtuig dus meteen een voederbak voor inheemse soorten!
Vanaf mei zal in Vreewijk twee keer een experiment worden gedaan van enkele weken om het ontwerp te testen en te verbeteren. De korven zullen worden getest in het water rondom educatieve tuin De Enk.
In dezelfde periode zullen bij De Enk praktijklessen over biodiversiteit (en het gevaar van invasieve exoten) worden gegeven aan klassen van een basisschool uit de buurt. De kinderen zullen ook betrokken worden bij het ophalen van de korven en het inspecteren van de vangst.
Wil je meer weten over dit project? Stuur dan een mailtje naar projectleider René de Ruijter rene@hatrabbits.com.