Afgelopen jaar kregen meer dan 50 plannenmakers subsidie en ondersteuning van CityLab010 om hun dromen voor de stad Rotterdam te realiseren. Een van die dromen was “Oostplein Verlicht!”. We spraken een van de initiatiefnemers, Jasper van Lammeren (LG Architecten), over zijn idee en het resultaat.
Jasper: “Het begon allemaal in 2016. Door een project van de gemeente Rotterdam ontstond een samenwerking ‘De Stoepmakers’, bestaande uit LG Architecten, Observatorium en een aantal bewoners en ondernemers rondom Oostplein. Wij bedenken samen concepten en projecten om het gebied in de schijnwerpers te zetten, bijvoorbeeld de twee tijdelijke inrichtingsobjecten: het skelet van de molen en banken met plantenbakken.”
Hoe kwamen jullie op het plan 'Oostplein Verlicht!’?
“Oostplein is een bijzondere plek. Het gebied heeft vele verhalen en een rijke historie. Oostplein is de entree van de stad, maar momenteel geen visitekaartje. Wij, de Stoepmakers, vinden dat dit moet veranderen. Met de hulp van CityLab010 hebben we het plein gevuld met bijzondere kunstwerken. Het skelet van de molen creëerden we al eerder. Nu hebben wij hier een uitgebreid lichtplan aan toegevoegd. Dit bestaat uit een lichtlijn die vertelt over de maritieme geschiedenis, een podium bij de Bakkerswinkel, twee plakpalen omgetoverd tot lichtfonteinen en bomen die blauw verlicht worden als een lichtrivier. Ook hebben we het gemaal zichtbaar gemaakt. Om mensen uitleg te geven over de historie en de installaties organiseren we rondleidingen onder begeleiding van Jacques Broekhoven (ex-marinier) en Dik Vuik (historicus).”
Waarom hebben jullie de hulp van CityLab010 gezocht?
“CityLab010 paste bij onze aanpak en manier van werken. Wij wilden direct aan de slag. De organisatie is gericht op het waarmaken van ideeën. We hadden een goede samenwerking en kregen praktische adviezen.”
Is het plan geworden wat jullie voor ogen hadden?
“Ja, het is zeer geslaagd! Het was een complex en kostbaar idee om met licht te werken. Ik hoor veel positieve reacties. Oostplein was een verwaarloosde plek. Nu is het er gezelliger en de rondleidingen worden goed bezocht. De installaties zijn tot 2 mei te bezichtigen, daarna wordt het te vroeg licht. Hopelijk kunnen we volgend jaar een vervolg geven aan dit project. We hebben ontzettend veel van dit project geleerd, bijvoorbeeld hoe je de historie en nostalgie vasthoudt en inzet. De komende tijd zullen we onze bevindingen ook delen via onze Facebookpagina dus houd die vooral in de gaten!”
Zijn er ook dingen uit jullie plan niet gelukt?
“We wilden in eerste instantie duurzaam energie opwekken voor de gebouwen rondom Oostplein en de lichtinstallatie. Dit bleek helaas geen haalbaar plan. We hebben wel ons initiatief zo duurzaam mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld gebruik te maken van LED lampen, maar het opwekken van eigen energie moesten we naar de langere termijn verplaatsen.”
Hoe kijk je terug op het project?
“De opening, toen de schakelaar omging, was echt een magisch moment. In één keer was het plein verlicht. Ondanks de voorbereidingen, komt toch veel samen in de laatste week. Het was erg spannend of alles lukte, maar het staat. En de enthousiaste reacties die we horen zijn geweldig.”
Hoe ziet de toekomst eruit?
“We willen komend jaar de politiek erbij betrekken. We willen ervoor zorgen dat Oostplein op de agenda van de coalitie staat. Het skelet van de molen heeft er nu 2,5 jaar gestaan en zal binnenkort weggaan. We willen daar iets nieuws voor terug brengen en het park levendig houden. Het park moet een leuke plek worden voor mensen en we willen blijven praten over de toekomst van Oostplein. De afgelopen jaren hebben we veel ontdekt over de identiteit van het gebied. Het is belangrijk dat we dit proces niet weggooien, maar meenemen in de herinrichting.”