De avond van donderdag 23 februari 2017 heeft waarschijnlijk een paar records gebroken. Buiten woedde een storm met soms zelfs windkracht 11. Het verkeer in Rotterdam zat hopeloos vast, zowel op de ring als in alle straten in de stad. Maar in de Hogeschool Inholland ging het er anders aan toe. Door het raam waren de schuimkoppen op het water van de Maashaven te zien, binnen was de sfeer ontspannen en inspirerend, op de eerste netwerkbijeenkomst van CityLab010 van 2017.
De tune van The Love Boat nodigde iedereen uit plaats te nemen in de grote zaal, waar ‘kapitein’ Ton Legerstee de trossen los gooide en het programma van de avond uit de doeken deed. Directeur Dienstverlening van de gemeente Jon Meijer en directeur Inholland Erik Westhoek gaven een woord vooraf. Ze benadrukten het belang van samenwerking tussen gemeente en onderwijs en de kracht van onverwachte samenwerkingen. Op het Lidodeck kon men netwerken, op Portside zat het team van CityLab010 klaar om mensen met een plan te adviseren en een stap verder te helpen. In vier workshops, over crowdfunding, storytelling op social media, onderwijs innovatie met de onderwijsincubator#010 en ‘Het is maar een idee’ ideeënontwikkeling, konden plannenmakers kennis en ervaring opdoen. In Plint010 zaten onderzoekers en docenten van Inholland klaar voor 1-op-1 gesprekken. Om plannen te bespreken maar ook om bijvoorbeeld ondersteuning van studenten of onderzoekers te regelen.
In de grote zaal werd gepitcht. Zes plannenmakers deden hun project uit de doeken ten overstaan van andere plannenmakers en de samenwerkingspartners van CityLab010 op de eerste rij. Sommige pitchers waren nerveus, anderen vurig enthousiast of als een vis in het water. De experts stelden kritische maar hout snijdende vragen. Ze zagen ook meteen mogelijkheden voor slimme samenwerkingen en ingangen bij hun netwerk. Mensen die zich geïnspireerd voelden konden na de pauze ook het podium pakken.
Na de workshops was er tijd voor een drankje, hapje, ontspannen netwerken en gewoon lekker bijkletsen. Projectleider CityLab010 Rob van den Bos kijkt tevreden terug op de avond: ‘Het was informeel en gezellig en het tempo van de avond was volgens mij precies goed. De ruimtes hadden een prima akoestiek, dus er kon goed gepraat worden. Iemand zei tegen mij dat deze manier van werken het gemeenteloket van de toekomst moet worden, zo had ik het nog niet bekeken! Ondanks de storm was het toch een volle bak met ver over de 200 aanwezigen, dus hulde voor deze doorzetters.’
Deze avond is georganiseerd door de studenten van Plint010 in samenwerking met de gemeente en met hulp van Coöperatie Afrikaanderwijk en Theater Hofplein. Trio del Mundo omlijstte de ontspannen sfeer met aangename jazz op het perfecte volume. En binnenkort via de kanalen van CityLab010: de filmpjes van de avond door studenten van de Dutch Filmers Academy.
Videoverslag Lucy Azatlan