Nieuws.

CityLab010 gaf Stichting Kunstbus ‘weer lucht’

‘Kunst is immers voor iedereen’, dat is het motto van Stichting Kunstbus, het CityLab010 initiatief dat wij uitlichten. Stichting Kunstbus brengt kunst- en cultuuractiviteiten op locatie en zet zo kunst op een laagdrempelige manier in voor mens en maatschappij.

 
“Er is in de maatschappij behoefte aan ondersteuning in de zorg en in het onderwijs. Dit zijn allebei plekken waar enorme bezuinigingen zijn”, aldus initiatiefnemer Ankie De Groot. Een voorbeeld van de ondersteuning die de stichting biedt is het project ‘SOS-Juf is ziek’. Op het moment dat een juf of meester ziek is, is er vaak niemand om de leerlingen op te vangen. Vanuit de vakken kunst(geschiedenis), erfgoed en ambacht nemen de kunstenaars betrokken bij de stichting de groep over. Zo ontlasten zij collega-docenten en de ouders/verzorgers van de leerlingen.
 
Voor de zorg en verpleging is ‘Meer Kleur door Kunst als medicijn’ opgezet. Tijdens deze workshop staat niet het resultaat centraal, maar de weg ernaartoe. Het geeft de mensen meer zelfvertrouwen en plezier. De diverse workshops worden gegeven door verschillende kunstenaren waardoor de stichting veel verschillende disciplines kan aanbieden. Dit doen zij onder andere op locaties in Rotterdam waar mensen dagbesteding vanuit Humanitas ontvangen. Niet altijd zijn er genoeg vrijwilligers voor deze dagbesteding en zo daarom vangt de Kunstbus dit op.

Lees ook: Zonder CityLab010 geen Schommelpark 

Al vijf jaar voor De Groot officieel startte liep zij rond met het idee om kunstactiviteiten aan te bieden daar waar dit het hardst nodig is. Zij heeft zich uiteindelijk in 2018 opgegeven voor CityLab010 omdat een vriend haar aanspoorde eindelijk iets met haar idee te gaan doen. Hoewel ze het eerst zag als ‘geld vragen’ en zich daar niet prettig bij voelde, raadde de desbetreffende vriend aan het tóch te doen. “Je werkt er tenslotte ook voor”, luidde zijn advies. De Groot: “Er komt echt heel veel bij kijken. Ik ben gewoon kunstenaar, dat is mijn beroep, het is niet zo dat ik heel veel liggende gelden heb. Het idee en de start was er al, maar met dit startbudget kreeg ik veel meer lucht”. Naar eigen zeggen werd De Groot dan ook gek van blijheid toen ze hoorde dat ze het startbudget van 20.000 euro toegekend kreeg. Ze had al veel tijd en geld in de stichting gestopt en was nog niet eens officieel van start. Zonder CityLab010 had het nog lang geduurd voor de stichting zou zijn waar deze nu is. “Het is echt een energieboost geweest voor onze stichting”, aldus De Groot.
 
Niet alleen het startbudget van CityLab010 heeft de stichting vooruitgeholpen. “Ik ben mega blij met CityLab010. Ik ben zelf dyslectisch dus subsidies aanvragen was echt een probleem. Ik ben zo goed geholpen door deze mensen. De begeleiding is echt fantastisch, zonder dit had ik het niet volgehouden. Dan had ik gedacht ‘laat dan maar zitten, ik doe er wel langer over’”, aldus De Groot.
 
Momenteel blijft de stichting zich ontwikkelen door onder andere nieuwe lesprogramma’s op te stellen. Het is volgens De Groot altijd de vraag of je overeind kan blijven maar voor nu ziet ze het positief in. “We zijn natuurlijk nog heel jong, maar we hebben wel weer nieuwe afspraken met scholen en tehuizen in de stad. Dat maakt ons ontzettend blij.” Voor meer informatie over Stichting Kunstbus klikt u hier.

 

Komende weken gaat Dagblad010 een aantal initiatieven van CityLab010 belichten. En dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk!

Bron: Dagblad010