WEmove - Economie van de Vriendschap .

Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen en gaan op kleine schaal ondernemen.

Omschrijving

Een heel andere aanpak van armoedebestrijding: Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen. Drie tot tien deelnemers komen regelmatig bijeen, sparen, ontwikkelen talenten, leren samen, laten het leiderschap rouleren en ondernemen op kleine schaal. De groepen bieden producten en diensten aan aan elkaar op "een markt onder de markt".
Het opzetten van een kleinschalige ondersteunende organisatie die het vormen van zelfregiegroepen stimuleert, aanreikt wat nodig is om succesvol te kunnen draaien en op verzoek adviseert.

Sociale relevantie

Deze werkwijze biedt een oplossing voor een voor de overheid moeilijk bereikbare doelgroep: mensen met een uitkering die geen kans maken op de arbeidsmarkt. Door deelname aan zelfregiegroepen wordt de intrinsieke motivatie aangeboord! Mensen kunnen op hun eigen tempo aan de slag met hun talenten. Door de interactie tussen zelfregiegroepen komen mensen van verschillende culturen met elkaar in contact en groeit de sociale cohesie.

Innovatie

Deelname aan een zelfregiegroep bewerkstelligt een "mindswitch" bij de deelnemers en maakt hen actiever en mondiger! Mensen ontdekken dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun toekomst en die van hun kinderen. Niet wachten tot een ander je probleem oplost maar zelf aan de slag! Geen consumenten maar producenten! Niet wachten op geld van buitenaf maar zelf kleine bedragen sparen! Niet zelfredzaam maar samenredzaam!

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Bärbel Goedeking, Bas Ruizeveld de Winter
Bärbel Goedeking, Bas Ruizeveld de Winter
Bärbel Goedeking, Bas Ruizeveld de Winter