Van plastic naar PLASTICIET.

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Omschrijving

Wij gooien alles in de magische verdwijnbak; een bodemloze put waar alles vanzelf in lijkt op te lossen. Zonde, want we gooien waardevol materiaal weg terwijl dit kan worden her-gebruikt. PLASTICIET is gemaakt van gerecycled plastic. Een materiaal dat bijna het eeuwige leven heeft maar waar toch de meest ondergewaardeerde producten van gemaakt worden. PLASTICIET maakt hiervan een hoogwaardig plaatmateriaal dat een gemarmerde natuursteen ‘look’ krijgt. Hierdoor krijgt een ogenschijnlijk waardeloos materiaal een luxe uitstraling en een nieuwe waarde.

De Gemeente Rotterdam heeft als streven om vóór 2030 zoveel mogelijk in te zetten op een circulaire samenleving en economie. Dit betekent dat een gerecycled materiaal als PLASTICIET hier duidelijk een bijdrage aan zal leveren: wij halen het plastic uit de directe omgeving en geven het een nieuw en bruikbaar doel.

Sociale relevantie

PLASTICIET biedt bewoners in de directe omgeving de optie om een nieuw ambacht te leren in het verwerken van plastic afval. Men krijgt inzicht in de waarde, verschillende materialen, smelttemperaturen, bewerkingsmethodes van plastic.

Daarnaast biedt PLASTICIET ontwerpers de kans om nieuwe producten en objecten te ontwikkelen, met name samen met de omgeving. Bijv. toepassingen in woningen, winkels en de buitenruimte of voor autonome kunstproductie samen met de kunstsector Rotterdam.

Innovatie

Tot nu toe wordt plastic vooral gerecycled op massale schaal. PLASTICIET ziet juist kansen om dit proces lokaal op te zetten door een bottum-up aanpak: door korte lijnen binnen gemeenschappen te creëren zien deelnemers direct resultaat van recycling en de circulaire economie. Door de samenwerking met designers draagt PLASTICIET ook nog eens bij aan de creatieve ontwikkeling van de gemeenschap en een positief imago van de (toegepaste) kunst.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Anne-Marije Manting