Rondje Coolhaven.

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Omschrijving

In Rotterdam zijn er maar weinig plekken waar je het water echt van dichtbij kunt beleven. Een van die plekken is de Coolhaven, langs de Schie. De komende jaren verwelkomt deze plek veel nieuwe bewoners. Het verandert van een havenbekken, waar de nadruk ligt op scheepvaart, in een gemixte plek voor wonen, werken en studeren. Maar als je er nu komt tref je een stenige, grauwe plek aan.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen werken hier samen aan een plan om het gebied verder te verduurzamen. Een fijne, groene plek om buiten te zijn, met de hond te lopen en buiten te spelen. Een groene schakel tussen de Heemraadsingel en het park/de groene initiatieven op de Lloydpier. Met recreatie op het water en ruimte voor initiatief van het museum, de hogeschool, bewoners en horeca.
De groep vraagt subsidie aan voor het verder doorontwikkelen van hun ideeën tot een ruimtelijk plan, welke als raamwerk kan dienen voor alle intiatieven. Daarnaast willen we een pilotproject uitvoeren.

Sociale relevantie

De oevers rond de Coolhaven worden in dit plan met elkaar verbonden in een groene ronde om het water te verbinden en er een meer gezonde en aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek van te maken die de klimaatopgave adresseert. Zoals een grote variatie in beplanting, aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar ook waterberging en het verminderen van fijnstof.
Daarnaast voegt het plan een nieuwe schakel toe in de groene connectie langs de westzijde van Rotterdam Centrum.

Innovatie

Bijzonder is dat dit plan zich richt op het water en de (recreatieve) kwaliteit daarvan voor een aantrekkelijke, groene leefomgeving. Door de uiteenlopende karakters van groene plekken in de stad te benadrukken kan een breder publiek betrokken worden in hun eigen omgeving.
Daarnaast is de groep betrokkenen uit het gebied uit het gebied zelf heel divers; bewoners, ondernemers, instellingen, museum ’40-’45 en docenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marieke Veling
Marieke Veling
Marieke Veling