Nieuwe technologie in Rotterdams primair onderwijs.

Rotterdamse scholen worden klaargestoomd voor de 21e eeuw met onze lessen en workshops in nieuwe technologie en programmeren in het primair onderwijs. Voor kind èn leerkracht.

Omschrijving

Om mee te gaan met de ontwikkelingen van deze tijd probeert het primair onderwijs digitale geletterdheid - het omgaan met de digitale wereld - te verwerken in het vaste curriculum. Computational thinking is een belangrijk begrip hierbij, maar ook een principe waarbij leerkrachten meer inspiratie en handvatten bij moeten krijgen om leerlingen beter op te leiden voor een leven in de huidige en veranderende maatschappij. Daar gaan wij bij helpen! Wij ontwikkelen drie methodes voor het primair onderwijs die wij als basis gebruiken. Allemaal vanuit hetzelfde doel: leerlingen, van verschillende leeftijdsgroepen, enthousiasmeren voor programmeren en nieuwe technologie die relevant zijn om zich te kunnen ontwikkelen in de hedendaagse en toekomstige maatschappij. Daarnaast gaan we leerkrachten begeleiden bij het integreren van deze technieken in het vaste curriculum en spelen we in op de behoeftes en vragen.

Sociale relevantie

Rotterdamse scholen zien in dat als een kind begrijpt hoe een technologie werkt ze de kennis hebben problemen op te lossen. De technische basis is er, computational thinking is de volgende stap. Het primair onderwijs is gebaat bij betere begeleiding en inzicht in deze lesvormen. Op naar een stad met kinderen die klaar zijn voor problemen waar we het bestaan nog niet vanaf weten.

Innovatie

Nieuwe ontwikkelingen vragen veel van leerkrachten, deze worden zelden goed geleerd. Momenteel is het, zelfs voor een leerkracht die moeite doet, lastig een goede methode te vinden om te gebruiken. Informatie is versplinterd over het internet, niet volledig of Engels. Onze methodiek is vernieuwend omdat we intensief samenwerken met een school en bestaande methodes en kennis toegankelijk en toepasbaar maken. We willen het niet alleen de leerlingen leren maar leerkrachten helpen bij de integratie

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Lieke van den Berge
Lieke van den Berge