Moslab.

Mos is geen onkruid, maar mooi en ideaal voor regenwaterbuffering, luchtzuivering en vergroening! We willen daarom mosproducten ontwikkelen die op een eenvoudige manier te integreren zijn in bestaande tuinontwerpen en als alternatieve dakbedekking.

Omschrijving

Rotterdam is een dynamische stad en inwoners hebben vaak weinig tijd om een groene tuin te onderhouden. Daarom worden tuinen vaak betegeld. Jammer, want dit belet bodemopname van regenwater. Moslab wil deze Rotterdammers stimuleren om op een simpele manier toch een groene onderhoudsarme tuin te creëren met mos. Groen is niet alleen aangetoond goed voor je gezondheid, maar mos heeft het grote voordeel dat het regenwater vasthoudt. Erg fijn gezien de overbelasting van het Rotterdamse rioleringssysteem. Daarnaast werkt het ook als wegvanger van fijnstof. We ontwikkelen aantrekkelijke, gemakkelijk toepasbare mos-toepassingen voor voortuinen, daken, achtertuinen en waar kan in de publieke ruimte. Tegel er uit, mostegel er in. Daarnaast wordt extra regenwateropvang in combinatie met mos onderzocht. Binnen Stadslab Luchtkwaliteit is al een forse aanzet gedaan. Eerste prototypes zijn er in combinatie met andere materialen getest op regenwaterbufferingscapaciteit en luchtzuiveringscapaciteit.

Sociale relevantie

Mos wordt vaak nog gezien als een onkruid. In andere landen is de aanleg van mostuinen gemeengoed. Een mostegel kan een omslag geven in het denken over mos als tuin- en stadsgroen. Rotterdam krijgt een betere waterhuishouding en belasting van het riool met regenwater verkleint. Naast vergroening zorgt mos als vervanging voor steen voor verminderde warmteopslag en bevochtiging van stadslucht, waardoor zomerse hittestress afneemt. Vochtig mos heeft daarnaast ook nog een luchtzuiverende capaciteit.

Innovatie

Het biedt in tegenstelling tot bestaande producten, mensen de mogelijkheid op een simpele manier groen met verschillende milieu-verbeterende aspecten toe te passen in hun tuin of op hun dak. Op daarvoor geschikte plekken zou het ook in de publieke ruimte toegepast kunnen worden.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Léon Richard + Han van Hulzen
Léon Richard + Han van Hulzen
Léon Richard + Han van Hulzen