Kunst & Dementie (bij Kunstuitleen Rotterdam).

Startbudget toegekend € 25000,-

Een positieve kunstervaring voor mensen met dementie en hun naaste(n).

Omschrijving

Het heden is voor mensen met dementie soms niet meer te begrijpen, maar door hen herkenbare figuratieve beelden te tonen herbeleven zij hun verleden en ontstaat er ruimte om hierover een gesprek aan te gaan. Kijken naar kunst kan mensen met dementie om die reden rust en ontspanning geven. De kunstwerken die zich hiervoor het beste lenen hebben een duidelijk herkenbare thematiek, zoals Hollandse landschappen en taferelen, dieren, kinderen en sociale situaties.

Een workshop beleef je echter altijd samen, wat een mooie band schept tussen de Rotterdamse deelnemers (cliënt en mantelzorger).

Zowel bij Kunstuitleen Rotterdam als op locatie bij Rotterdamse zorginstellingen is een kunstcollectie samengesteld waarmee tentoonstellingen op locatie worden gemaakt, speciaal voor deze doelgroep, in combinatie met workshops, als doel de kwaliteit van leven op korte termijn te verbeteren. Echter kost lesgeven, awareness creëren en het gebruikmaken van beeldende kunst veel geld.

Sociale relevantie

Kunstuitleen Rotterdam is sinds de jaren '70 een begrip en heeft een kunstcollectie van ruim 10.000 kunstwerken door Rotterdamse kunstenaars. Er wordt veel focus gelegd op educatie voor jong & oud. Ik, Sanne Hoogeveen (net afgestudeerd WDKA), ben afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de invloed op het kijken naar kunst voor mensen met dementie. Het grootste doel is de Rotterdammers met dementie langer gelukkig te laten voelen. Beeldende kunst dient hierbij als fantastisch medium.

Innovatie

Er zijn veel mooie innovatieve ideeën betreft het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met dementie, zoals leuke dagen uit, activiteitenbegeleiding binnen zorginstellingen, e.d.

Dit project brengt de cliënt niet naar een ervaring toe, maar brengt het project de ervaring naar de cliënt en probeert de mantelzorger hierbij voor een moment te ontzorgen. Daarbij is het belangrijk dat wij leren hoe wij met deze doelgroep samenleven in een grote stad als Rotterdam.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Sanne Hoogeveen
Sanne Hoogeveen
Sanne Hoogeveen