Jenny’s SOEPJURK.

De Rotterdamse kledingmaak-industrie verduurzamen door van lokaal plastic (plastic SOEP) met Rotterdamse ontwerpers en producenten weer kleding en producten (JURKen) te maken en te verkopen op de Rotterdamse markt

Omschrijving

Het plan is erop gericht om uiteindelijk een plastic-textielfabriek in de haven te realiseren. Met deze onderzoeks-doe-fase richten ons op vier pijlers:

1. (Crowd)funding — Kunnen we de Beat the Bag tassen, die nu al in Rotterdam van gerecycled materiaal worden gemaakt, gebruiken voor de kickstart van de crowdfundcampagne? Naast andere funding-opties, moet dit voldoende geld opleveren om onderzoek naar de lokale mogelijkheden om plasticrecycling tot stof, garen en meer, te kunnen financieren.

2. Product Development/Engineering — Onderzoek of van het huidige Rotterdamse plastic afval überhaupt wel materiaal gemaakt kan worden waarmee we de Rotterdammer duurzamer kunnen kleden.

3. Branding/Awareness — Hoe kunnen we de Rotterdammer bewust maken van de impact die zowel hun kleding als hun plastic afval heeft? En hen stimuleren het anders te doen?

4. Business Case Development — Kan dit op een manier waar alle betrokken partijen uiteindelijk baat bij hebben?

Sociale relevantie

De fabriek werkgelegenheid op en kunnen mensen die ver van de arbeidsmarkt staan in hierin leren en participeren. We geven bovendien studenten van de Willem de Kooning Academie de mogelijkheid om producten en kleding te ontwerpen, en die ook écht te verkopen. Kortom, de SOEPJURK is een echte leer-werkplek.

Dit concept start in Rotterdam, maar rolt uiteindelijk uit als een warme deken over Nederland en de rest van de wereld.

Innovatie

Dit is uniek in de wereld. Dit plan combineert meerdere bestaande ideeën en technieken in iets heel nieuws: plastic wordt op deze manier nog niet omgezet in iets goeds en bruikbaars op een plek die iets teruggeeft aan de samenleving.

De combinatie is nieuw hoe SOEPJURK van plastic PET-flessen in een vernieuwende textielfabriek, waar verven van textiel gebeurt zonder water en chemicaliën, gebruikmakend van CO2, die tegelijkertijd een leer-werkplek is voor mensen uit Rotterdam.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief