Het Pils Plan. De meest duurzame brouwerij van Rotterdam

Sinds 2015 brouwt V&L in de kelder van het voormalige zwembad Tropicana, nu BlueCity, bijzondere bieren met aparte smaakmakers, zoals vlierbes of paddestoelen. Vanaf het begin streeft V&L naar hergebruik van grondstoffen en afvalstromen. Met dit initiatief wil V&L volledig duurzame bieren brouwen.

Met slimme technische aanpassingen en samenwerkingen wil Rotterdamse brouwerij Vet & Lazy (V&L) nog duurzamer bier brouwen, o.a. door gebruik te maken van regenwater en door afvalstromen goed in te zetten. Zo laat V&L aan collega-bedrijven en het grote publiek zien hoe je duurzaam kan produceren.

Daarom goed en innovatief voor rotterdam.

Met warmtepompen zal V&L de restwarmte die vrijkomt bij bierbrouwen, en die nu in de omgeving terechtkomt, opvangen en hergebruiken. Overschotten kunnen gebruikt worden door andere bedrijven in het Blue City complex, zoals algenkwekerij Spireaux, of als verwarming voor Aloha bar of kantoren.
Door een slim regenwater systeem gebruikt V&L geen drinkwater meer voor het brouwen, én dragen ze bij aan het ontlasten van het Rotterdamse watersysteem. Het gebruik van regenwater als basis voor Pils bespaart ook nog eens erg veel energie, aangezien het water niet door de waterzuivering hoeft.
Door samenwerkingen maakt V&L optimaal gebruik van eigen en andere reststromen. V&L test nieuwe smaakcombinaties om nieuwe seizoensbieren te maken van bijvoorbeeld overtollig fruit. Restproducten van het brouwproces helpen 5 andere startende bedrijven om nieuwe duurzame producten te maken.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Okke van Beuge