Drijvend park.

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Omschrijving

Water bij land betrekken is iets waar wij als Nederlanders al jaar en dag goed in zijn. Het heeft onze economie groot gemaakt en vandaag de dag dag draaien de maasvlakte’s op volle stoom. Door deze welvaart zijn onze steden compact geworden en zoeken we nu naar een goede sociale kwaliteit voor de inwoners van de grote steden.
Drijvende parken borduren voort op deze eenwenoude transitie van land naar water, ditmaal niet om de economie een boost te geven maar om zowel natuur als mens van behoeften te voorzien.
Drijvende parken dragen bij aan de waterkwaliteit voor het onderwaterleven in de rivier, zorgen voor meer biodiversiteit boven water en in de juiste verhouding kan ook de mens er en goede plek vinden om te recreeren. Denk bij dit laatste aan de mogelijkheid voor sport en spel op het eiland en de aanwezigheid van een horeca gelegenheid. Een plek middinin de stad waar je heen wilt gaan om de drukte van de stad toch even te ontwijken.
kijk op: https://vimeo.com/178871507

Sociale relevantie

Rotterdam is een stad van iconen en daar is het groot mee geworden. Wil het deze positie behouden dan moet het zorgen voor vernieuwing. Met het oog op het rap toenemende aantal toeristen is het belangrijk dat de stad een onvergetelijke uitstraling heeft. Drijvende bomen en planten en de mogelijkheid op het water te recreeren dragen bij aan dit gedachtegoed.

Innovatie

Naast de noodzaak van recreatie voor de inwoners van de stad is het net zo belangrijk dat we de natuur niet vergeten. De waterkwaliteit is een groot probleem in stedelijk gebied en eerdere innovatieve testen hebben reeds laten zien dat het plaatsen van drijvende parken met waterplanten een zeer positieve noodzakelijke bijdrage leveren aan de vishabitat en macrofauna. Dit is vastgelegd in de KRW wet en zodoende voor Rijkswaterstaat een verplichting om na te leven. Het combineren van belangen werk

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Tieme Haddeman
Tieme Haddeman
Tieme Haddeman