PlasticLabs.

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Omschrijving

De relatie met ons afval, en specifiek met plastic afval, is ernstig verstoord. Plastic wordt eenvoudig weggegooid en is een niet circulaire materiaalstroom.

De oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen (zoals het plastic afval probleem) ligt in het terugbrengen tot de menselijke maat. Met PlasticLabs maken we de cyclus klein, tastbaar, circulair en inzichtelijk: “van, voor en door de wijk”. Wijkbewoners verwerken in de wijk verzameld plastic afval ter plekke tot nieuwe, relevante, producten voor de wijk en daarbuiten. Dit alles in een netwerk van plastic werkplaatsen (de PlasticLabs) in diverse wijken in Rotterdam.

Hiermee ontstaat een tastbare en waardevolle materiaalcyclus. Plastic kan op deze manier een grondstof worden die de basis vormt voor het verbeteren (van het aanzien) van de wijk en zelfs de sociale samenhang. De bewoners krijgen hiermee een logische stimulans om mee te doen.

Sociale relevantie

PlasticLabs is goed voor Rotterdam omdat onze aanpak zich richt zich op de preventie van het ontstaan van plastic afval in plaats van het opruimen ervan. Via ons proces verwerken we post-consumer plastics tot een schone grondstofstroom (plastic granulaat), die bruikbaar is voor nieuwe producten. Hiermee kunnen we mensen mobiliseren en kan Rotterdam als eerste stad een circulaire plastic economie worden waarin haar bewoners plastic als bouwmateriaal inzetten om hun eigen stad te verbeteren.

Innovatie

PlasticLabs is vernieuwend vanwege de schaalgrootte van het proces. Waar plastic voorheen via een grootschalig en industrieel proces hergebruikt moest worden, kan dat nu op kleine en lokale schaal (in de wijk). Dit maakt plastic tot een ambachtelijk en toegankelijk materiaal. Het volledige proces van inzameling tot aan productie zal plaatsvinden in PlasticLabs, lokale productie- en kenniscentra voor het hergebruik van plastic.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Geert van den Boogaard
Geert van den Boogaard