Circulaire Zeep Tegen Verspilling. Zeep van Rotterdamse Reststromen

Startbudget toegekend € 49802,-

Kusala Gifts wil reststromen van Rotterdamse ondernemers in het assortiment ambachtelijke zepen verwerken. Met geredde olijfolie, olie van koffiedik, en regenwater kan een zeep 65% circulair worden. Dit draagt bij aan de Rotterdamse ambitie om een 50% reductie in primaire grondstoffen te realiseren.

Daarom goed en innovatief voor rotterdam.

Afgedankte oliën worden normaal gesproken ingezameld en verbrand als biobrandstof. Voor ongebruikte overdatum olijfolie is dit traject een groot verlies aan waarde. Koffiedik komt meestal bij het restafval terecht en heeft daarmee een nog groter waardeverlies. Beide reststromen kunnen met enige bewerking een hoogwaardige bestemming krijgen in zeep.
Nieuwe olijfolie uit Italië of Spanje, shea boter uit Afrika, en gedemineraliseerd water uit plastic flessen kunnen worden vervangen door lokaal beschikbare geredde olijfolie, olie gemaakt van koffiedik, en regenwater. Dit maakt een drastische vermindering in CO2 uitstoot door transport, en in afval van plastic verpakkings-materialen bij de productie van zeep mogelijk.
De circulaire zepen kunnen licht werpen op het grote verlies van waarde in afvalstromen en op mogelijkheden om circulair te denken en te produceren. Vaste zeep is een zerowaste alternatief voor vloeibare zeep en douchegels in plastic flessen en vermijdt daarmee plastic afval.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Karin Berkhoudt