Camping Heijplaat.

Een jaarlijks terugkerende, unieke zomercamping in Tuindorp Heijplaat

Omschrijving

De Vereniging Wijkbewoners Heijplaat en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst willen vanaf juni 2016 een unieke stadscamping huisvesten in tuindorp Heijplaat. Deze stadscamping zorgt voor werkgelegenheid, vergroot het draagvlak van de voorzieningen en kan zorgen voor versterking van de sociale structuur op Heijplaat. De camping is bijzonder vormgegeven, en tegelijkertijd laagdrempelig. Een terrein voor de eerste editie van de zomercamping is inmiddels gevonden: het voormalige speeltuinterrein aan de Corydastraat. Dit najaar is hard gewerkt aan het inrichtingsplan en is de basis gelegd voor de financiering. In januari 2016 ontwerpen studenten van de Academie van Bouwkunst twee bijzondere objecten voor de camping: een entree-folly en een activiteiten-folly. Duurzaamheid speelt ook een rol: omwonenden en ondernemers worden zoveel mogelijk bij het initiatief betrokken. Ook de camping zelf wordt duurzaam, er worden vooral natuurlijke materialen en herbruikbare inrichtingselementen gebruikt.

Sociale relevantie

Na de sloop van het niet-monumentale deel van het tuindorp enkele jaren geleden is de herontwikkeling van Heijplaat volledig stil komen te liggen. Dit zet de resterende voorzieningen (winkels, school, verenigingen) onder druk. In afwachting van de nieuwbouw kan een camping helpen om de wijk een impuls te geven. In beperkte mate financieel (de camping zorgt voor omzet en wat werkgelegenheid) maar vooral mentaal.

Innovatie

Er zijn op meer plekken tijdelijke stadscampings of 'urban campsites'. Vaak zijn deze gericht op een bemiddeld cultuurpubliek (slapen in kunstobjecten), of juist op het sociale (buurt)aspect. Camping Heijplaat probeert beide aspecten te verenigen: een bijzondere vormgeving die brede aandacht kan genereren, maar tegelijkertijd wel een laagdrempelig en betaalbaar initiatief, ontwikkeld met (en uiteindelijk vooral voor) de bewoners van Heijplaat.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief