CaffeInk. Producten van morgen uit het koffiedik van gister

CaffeInk voert dit project uit in nauwe samenwerking met Spaak Circular Solutions. We werken nu aan een joint venture die Q1 2020 staat. Het team bestaat uit 6 enthousiaste duurzame doeners: naast Eline en Josephine zijn dit Evaluna Marquez Salazar, Martijn Savenije, Andes Vreeken en Margot Houwers.

CaffeInk produceert milieuvriendelijke kleurstoffen en olie uit koffiedik. Zo zorgen we voor een oplossing voor twee problemen: een hoogwaardige benutting van een alledaagse afvalstroom (koffiedik) en een duurzaam alternatief voor vervuilende synthetische donkere kleurstoffen.

Daarom goed en innovatief voor rotterdam.

Jaarlijks produceert Rotterdam circa 5 mio. kg koffiedik dat nu wordt verbrand, gecomposteerd (paddenstoelen productie) of vergist. Hiermee wordt veel waarde weggegooid, zonde! Wij halen waarde uit deze stroom waarvan er veel in Rotterdam beschikbaar is middels extractie van kleurstoffen en olie.
Wij maken van een afvalstof weer een grondstof en zijn daarmee een concreet circulair voorbeeld. We gebruiken onze producten in verschillende markten: de kleurstoffen in de inkt-, verf en textielkleuring en de olie in de toepassing van cosmetica, zeep en de smaakstoffenindustrie.
Wij besparen CO2 doordat we een afvalstof gebruiken die anders verbrand zou worden. Tevens is ons productieproces schoner dan reguliere manieren van kleurstofproductie (synthetische kleurstoffen zijn obv aardolie) en olieproductie. We besparen uiteindelijk 1160 vluchten rondom de wereld in CO2 eq.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Eline Leising
Josephine Nijstad