BUITEN DE BOOT?  Werkplaats voor mensen met bagage.

Intorno schept op de voormalige zeesleper Fighter nieuwe kansen voor mensen met een arbeidshandicap die willen participeren in de technische hoek. Deze behoefte groeit nu sociale werkplaatsen worden afgebouwd en gesloten.

Omschrijving

Mensen die op de Fighter komen werken passen het schip aan op de wensen van de gebruikers. De werkzaamheden zijn heel divers. Naast ‘algemene’ klussen als timmeren, schilderen en stofferen, komen de mensen ook me scheeps-specifiek werk in aanraking, zoals machineonderhoud, metaal, hydrauliek en electrotechniek. De mensen worden toegeleid door REAKT. De begeleiding ter plaatse gebeurt door INTORNO. Er kunnen acht mensen tegelijk op de boot werken.
Een leuke toevoeging aan deze werkplek is de huidige functie van het schip. De Fighter wordt gebruikt als openluchtpodium, het is de repetitieplek van het Rotterdams Jongenskoor en er worden muzikale kinderactiviteiten georganiseerd. Dat betekent dat de mensen die op het schip komen werken ook in contact komen met kunst. Als ze het leuk vinden kunnen ze helpen bij de uitvoeringen op het schip, zoals bijvoorbeeld podiumbouw, gasten ontvangen enz. Zo brengt het schip twee werelden bij elkaar.

Sociale relevantie

Rotterdam telt een meer dan gemiddeld aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn nauwelijks mogelijkheden voor dagbesteding in de technische hoek. Zeker nu de sociale werkplaatsen worden afgebouwd of gesloten. Dit project biedt een antwoord op dit probleem.

Innovatie

INTORNO deed ervaring op met leerwerkplekken voor voortijdig schoolverlaters in de periode van economische crisis dat er voor deze doelgroep nauwelijks technische stageplaatsen waren. Dit knelpunt is opgelost en nu dient zich een nieuwe doelgroep aan waarvoor wij ons schip ter beschikking willen stellen: arbeidsgehandicapten. Rotterdam is nooit af. In onze beleving blijf je samen flexibel bouwen aan een vernieuwende stad waar voor iedereen een zinvolle plek bestaat.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief