10 Tips voor vloggen.

Wil jij je initiatief nog beter promoten? Maak dan een persoonlijke vlog. Upload hem op je eigen YouTube kanaal. Voeg de url toe aan jouw initiatiefpagina. De vlog is dan benaderbaar via een play button op de afbeelding. Op deze pagina vind je 10 handige tips voor het maken van een goede vlog!

TIP: Bekijk bovenstaande video van WEAR. Deze zit vol met voorbeelden die jij ook kan toepassen op jouw vlog. Afwisselende shots met sfeerbeelden, mensen, muziek en timelapses. Wil je meer weten over WEAR? Bekijk hier hun initiatief

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je apparatuur er ook klaar voor is: is de batterij opgeladen? Is er genoeg schijfruimte op je apparaat? Weet je al waar je gaat staan/zitten? Is het licht goed?

2. Bedenk goed wat je gaat vertellen

Schrijf op puntsgewijs wat je wil vertellen. Je kan zelfs het hele verhaal opschrijven als dat jou helpt.

  • Introduceer jezelf, bijv.: “Hoi! Ik ben Janine, student communicatie aan de HRO.”
  • Vertel kort waar de video over gaat, bijv.: “In deze video wil ik jullie vertellen over een heel tof idee.”
  • Vertel duidelijk en bondig wat jouw idee en project inhouden
  • Sluit af met een groet

3. Denk aan je houding en uitstraling

Hoe je staat of zit, wat je aan hebt, heeft veel invloed op het gevoel en indruk van een filmpje. Neem je een actieve houding aan of meer een rustige uitstraling? Kleed je casual of formeel aan? Kijk goed wat bij jouw verhaal past. Wees dus bewust van je houding en je lichaamstaal.

4. Film horizontaal

Film je met je telefoon? Dan is er één gouden regel: houd je telefoon horizontaal.

5. Selfie of niet?

Hoe je ook gaat filmen, gebruik de selfie modus. Fiilm je met een statief of word je door iemand anders gefilmd? Kijk dan recht de lens in en kijk niet naar jezelf op het scherm! Door recht in de lens te kijken, 'kijk' je je volgers echt aan.

TIP: Als je een stickertje naast het oogje van de selfiecamera plakt en naar het stickertje kijkt, ben je goed in beeld.

6. Horen jullie mij?

Film je binnen? Houd je telefoon maximaal 1 meter bij je vandaan, dan ben je goed te verstaan. Film je buiten? Houd dan je smartphone niet verder dan 30 cm van af. Zet je telefoon op vliegtuigstand of op niet storen. Je kunt dan niet gestoord worden tijdens het filmen. Ben je verstaanbaar? Praat niet te snel en articuleer je woorden goed.

7. Zorg dat je goed en scherp in beeld bent

Een vlog gaat om jou en daarom is het belangrijk dat je herkenbaar in beeld bent. Let er dus op dat je gezicht goed in beeld is en dat je scherp bent. Film niet met tegenlicht of licht van de zijkant.

8. Let op je achtergrond

Een onrustige achtergrond, zorgt voor een onrustige vlog. Film je binnen, dan ruim je je huis of kamer op voordat je een video gaat opnemen. Film je buiten, kies je een rustige plek met een rustige achtergrond.

9. De 5 seconden regel

Druk vijf seconden voordat je daadwerkelijk wilt starten alvast op de record-knop. Laat de camera na de opname ook ongeveer vijf seconden doorlopen voordat je de video stopt. Op deze manier is er tijdens het monteren meer ruimte om de video te laten starten en eindigen.

10. Testing, testing!

Maak een paar testopnames om te kijken of alles naar wens is: is het licht goed, sta je goed op beeld, ben je verstaanbaar…

Veel succes en laat jouw initiatief shinen!