Virtual Buurtpreventie Academy Rotterdam.

Startbudget toegekend € 88862,-

Om buurtpreventieteams optimaal voor te bereiden op onveilige situaties, ontwikkelen wij een Virtual Reality training. Dankzij deze levensechte en vernieuwende aanpak krijgen teamleden meer zelfvertrouwen en is Buurtpreventie klaar voor de toekomst.

Wie Perron14
Jaar 2018
Categorie Veilige stad

Omschrijving

In Rotterdam zetten 40 Buurtpreventieteams zich in voor het verbeteren van de veiligheid en sociale cohesie in hun wijk. Het is belangrijk dat zij goed zijn voorbereid op onveilige of gevaarlijke situaties. Het is namelijk lastig voor te stellen wat je doet als je een inbreker betrapt. En hoe spreek je lastige hangjongeren aan of een buurtbewoner waar vermoedelijk iets naars gebeurt achter de voordeur? Deze situaties zijn m.b.v. virtual reality levensecht na te bootsen. Dit helpt vrijwilligers op een zelfverzekerde en veilige manier aan de slag te gaan. De VR-training wordt onderdeel van de reguliere training en aangevuld met online modules die je thuis kunt oefenen. De VR-brillen komen samen met een handleiding in een praktische ‘Buurtpreventiebox’. Het filmmateriaal wordt bovendien verwerkt in een wervingsfilm waarmee vergrijzende teams met de VR-brillen nieuwe, jongere leden kunnen enthousiasmeren. Goed voorbereide en diverse teams maken Rotterdam een stuk veiliger!

Sociale relevantie

Buurtpreventieteams hebben een positief effect op de veiligheid in Rotterdam. Zij voorzien politie en gemeente bovendien van waardevolle lokale informatie. De teams vergrijzen echter en er is behoefte aan moderne middelen die een jongere doelgroep aanspreken. De VR-training maakt buurtpreventieteams klaar voor de toekomst en helpt diverse andere Rotterdamse vrijwilligers op een veilige manier hun werk te doen. Denk aan Buurt Bestuurt, Jong Burger Blauw of vrijwilligers in de Huizen van de wijk.

Innovatie

De toepassing van VR-technologie voor het trainen van Buurtpreventieteams is uniek in Nederland. De techniek wordt al wel toegepast in het opleiden van agenten en militairen. Het CCV werkt aan toepassingen voor o.a. senioren en OV-medewerkers. Deze ervaring kan gebruikt worden om Rotterdamse vrijwilligers klaar te stomen. De VR-training voegt een compleet nieuw element toe aan het bestaande trainingsaanbod. De Buurtpreventiebox zorgt voor een unieke laagdrempelige toegang tot VR-technologie.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief