Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam.
Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.Omschrijving
De natuurlijke kringloop van de aarde is doorbroken met een lineair systeem waarin we nemen wat we nodig hebben om een maaltijd te bereiden en de resten simpelweg in de prullenbak gooien. Het afval komt niet terecht op de plaatsen waar het eten ooit leefde en groeide.1) Door een composteermachine in Aloha te plaatsen, creëren we het eerste 'zero food waste restaurant' van Rotterdam. De 2000 liter gft-afval die Aloha per week over houdt -ondanks aanpassingen in (her)gebruik, inkoop, portionering- reduceren we met 80% en wordt 100% gerecycled.
2) Vervolgens levert de composteermachine hoogwaardige compost aan o.a. Rotterdamse Munt. In plaats elders compost te kopen voor de aanwezige (voedsel)tuinen sluit Rotterdam een lokale kringloop.
3) We beginnen met de kringloop van eten en we ontwikkelen een kringloop van kennis. Binnen het schoolprogramma van de Rotterdamse Munt zal Aloha bijdragen aan de kennisoverdracht van de voedselkringloop met als centraal punt de composteermachine.