Thuis in Taal.

Startbudget toegekend € 57617,-
Met Thuis in Taal werken we op o.a. peuterscholen samen met laaggeletterde ouders om overdracht van taalproblemen te voorkomen.

Omschrijving

In 2017 - 2019 organiseert Peuter & Co met Hogeschool Rotterdam op 72 peuterscholen wekelijks activiteiten waarin wordt gewerkt aan het versterken van de interactie tussen ouders en kinderen. Daarnaast voeren we kennismakingsgesprekken bij mensen thuis en gaan we aanvullend bij 50 taalarme gezinnen thuis aan de slag, met 10 huisbezoeken waarin we de ouder/kind interactie versterken. Tijdens de huisbezoeken worden de taalstrategieën uit de klas toegepast in dagelijkse situaties binnen het gezin.
Binnen leerkringen wordt de aanpak geborgd. Pedagogisch medewerkers wisselen er kennis en ervaring uit, zodat ze beter met laaggeletterde ouders samen kunnen werken en hen beter kunnen ondersteunen. De peuterscholen ontwikkelen zo in de praktijk nieuw beleid op ‘samenwerken met laaggeletterde ouders’. Over twee jaar is de aanpak op alle 72 betrokken peuterscholen geïmplementeerd. Dit project wordt samen met 16 Rotterdamse basisscholen in een doorgaande lijn ontwikkeld.

Sociale relevantie

In Rotterdam is één op de vijf volwassenen laaggeletterd. Laaggeletterden kunnen de taalontwikkeling van hun kinderen minder goed stimuleren, waardoor kinderen starten met een taalachterstand. Dit leidt tot ongelijke kansen. De interactie thuis is een voorwaarde voor de ontwikkeling van mondelinge taalvaardigheid en geletterdheid. Thuis in Taal helpt leerkrachten en pedagogisch medewerkers deze interactie te versterken om de overdracht van taal- en geletterdheidsproblemen te voorkomen.

Innovatie

Afgelopen jaren is door onderzoekers van Hogeschool Rotterdam de aanpak Thuis in Taal in co-creatie met leerkrachten van zes Rotterdamse basisscholen ontwikkeld. De aanpak bleek succesvol. Om nog meer te bereiken wordt nu onderzocht of een implementatie van de aanpak op grotere schaal in het peuteronderwijs effectief is en of de uitbreiding met huisbezoeken leidt tot verdere versterking van de ouder-kind interactie.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Martine van der Pluijm
Martine van der Pluijm
Martine van der Pluijm