Stadslab Hanze Route.

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Omschrijving

Het gaat om het realiseren van langzame verbindingen (gelegenheid voor werkelijke ontmoeting) tussen mensen die de neerwaartse spiraal van vervreemding en fragmentatie in ons publiek domein kunnen tegengaan. De manier waarop in de Middeleeuwen was organisch en niet centraal gepland (juist niet!), het was een nieuwe weg voor ontwikkeling die men samen vond en benutte. Dus nu kunnen we op dezelfde manier letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen voor ontwikkeling openen.

Sociale relevantie

Als we het voor elkaar krijgen om als stad op deze wijze te gaan investeren in de langzame infrastructuur, die stad, mensen, natuur en omgeving verbindt. Zal dit veel positieve aandacht impact genereren. De boodschap is: Rotterdam gaat investeren op integrale effectieve wijze in samenwerking met sociaal ecologisch rendement op lokaal niveau. Sociaal innovatieve partijen krijgen hierdoor een platform/plek, richting en middelen voor samenwerking en groei.

Innovatie

Het is een zeer complexe transitie die de omgevingswet verlangt van lokale besturen en partijen.Om dit probleem op te lossen laten we ons inspireren door de Hanzesteden. Steden en handelaren opereerden autonoom en sloten contracten met andere steden, zo ontstond een netwerk dat gestaag groeide. Dit Hanzemodel toepassen op de huidige ‘vastgeklonken situatie’ die vraagt om decentraal initiatief en samenwerking zou weleens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle transitie met name op het gebied

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief