SPOT (Speelplek Participatieve Ontwerp Toolkit).

Startbudget toegekend € 12000,-
SPOT is er voor alle Rotterdamse kinderen die behoefte hebben aan meer gevarieerde speelplekken. De toolkit bevat ontwerpuitdagingen waarmee kinderen en begeleiders bestaande speelplekken voor iedereen uitdagend kunnen maken.

Omschrijving

De variatie die Rotterdam kan bieden op openbare speelplekken is praktisch beperkt als het gaat om permanente ontwerpoplossingen voor speelplekken. Het is kostbaar en moet ook na 15 jaar nog overeind staan. Al met al leidt dat tot speelplekken die beperkt zijn in de speeltoestellen die het biedt. En dat terwijl we er juist van overtuigd zijn dat kinderen vaker buiten zouden spelen als er meer spannende en gevarieerde plekken daarvoor zouden zijn.

Wat als we niet de speeltoestellen zelf gaan herontwerpen, maar juist méér halen uit de bestaande toestellen? Door juist te werken op basis van tijdelijke aanpassingen van speelplekken, kunnen we wél de gewenste variatie bereiken. En dan bedoelen we niet een leuk eenmalig evenement. Het wordt een unieke toolkit die een vaste plek krijgt op scholen, Duimdrop en buurthuizen door de hele stad. Met de unieke SPOT toolkit kunnen docenten, jeugd- en welzijnswerkers kinderen stimuleren om bestaande speelplekken weer uitdagend te maken.

Sociale relevantie

‘Kinderen die buiten spelen ontwikkelen zich gezonder, slimmer en socialer. Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook onmisbaar voor de persoonlijke ontwikkeling’ (Speelvisie Rotterdam). Met name in Rotterdamse wijken met een lage sociaal-economische status, denken we een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een gevarieerder en uitdagender aanbod op dit gebied door de kinderen (weer) in contact te brengen met hun creatieve zelfvertrouwen en vindingrijke mindset.

Innovatie

Anders dan bij eenmalige evenementen, biedt deze aanpak een verduurzaming van de methode. Door het in een vroeg stadium betrekken van lokale partijen willen we de toolkit inbedden in bestaande buurtactiviteiten. Ook denken we Stadsbeheer te kunnen inspireren met deze nieuwe mindset, gericht op wijkbewoners in verbinding brengen met de openbare ruimte op een duurzame manier.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief