Speel het Challenge the future-game!.

Met een creatief spel zetten bewoners zelf hun wijk ‘op de kaart’. Kinderen/buurtbewoners spelen het spel. Doel is om hen bewust te maken van uitdagingen en keuzes in hun wijk, en via ‘Right to Challenge’ budget te genereren.

Omschrijving

De openbare ruimte moet plek bieden aan een toenemend aantal functionaliteiten (wonen, parkeren, verkeer, recreatie). In de stad neemt de druk op de openbare ruimte toe. Inwoners zijn zich vaak weinig bewust van ontwikkelingen en welke invloed dit heeft op hun omgeving. Wel hebben zij bruikbare ervaringen met de inrichting en het beheer van de wijk. Wat willen de jongere generaties in de wijk? Zij zijn de bewoners van de toekomst en willen daar met plezier wonen, hun kinderen laten spelen in een gezonde omgeving. Vanuit toekomstbeelden en ervaringen uit het verleden willen wij de kinderen en bewoners bewustmaken van de uitdagingen in hun wijk. Door hen te laten bepalen hoe hun ‘wijk van de toekomst’ eruitziet. Wij maken daarvoor een spel. Zo zien inwoners welke invloed zij hebben op beheertaken en plannen van de gemeente. Het resultaat van ons plan is om met een ‘Right to Challenge’ geld ‘de wijk in te brengen’. Daarmee verbeteren bewoners hun wijk, passend bij de ideeën uit het spel.

Sociale relevantie

We maken mensen bewuster van toekomstige uitdagingen voor hun omgeving. We bieden hen invloed op de beheertaken en plannen van de gemeente, om deze beter bij de lokale behoeftes aan te sluiten. Voor de gemeente bieden we met het spel een instrument om in meer wijken eenzelfde gesprek aan te gaan. Het spel maakt inhoudelijke issues concreet, is voor (middelbare) schoolkinderen en bewoners leuk om te spelen en legt een verbinding met de inhoudelijke plannen en beheertaken van de gemeente.

Innovatie

Met een spel geven we de (middelbare) schoolkinderen en bewoners een stem in het inrichten/beheren van hun leefomgeving. Het spel maakt abstracte onderwerpen visueel en tastbaar. Een spel is leuk om toe te passen, brengt het gesprek en de dialoog op gang tussen bewoners onderling. Maar ook tussen bewoners en gemeente. De resultaten liggen niet alleen in de (verre) toekomst, maar komen terug in het heden – via de “Right to Challenge” is geld beschikbaar om direct iets voor de wijk te doen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief