serVies.

Startbudget toegekend € 54000,-
Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Omschrijving

De Rotterdamse luchtkwaliteit is erg slecht. Je ademt iedere dag fijnstof in, zonder in de gaten te hebben wat er in dit onzichtbare fijnstof zit en wat het met je gezondheid doet. Veel van het fijnstof veroorzaken we zelf door bijvoorbeeld ons dagelijkse verkeer. Met ons eigen gedrag kunnen we veel aan de luchtkwaliteit verbeteren. Maar waarom zou je je gedrag veranderen voor een probleem dat je niet ziet?

Door het fijnstof als glazuur voor een servies in te zetten wordt het wel zichtbaar, zelfs tastbaar. De alledaagsheid van servies lijkt op dat van de lucht die we net zo dagelijks inademen. En hoe we het gebruiken, ervan eten of drinken, is even intiem als ademen. Daarmee is een servies een ideale drager van het verhaal over onze luchtkwaliteit.

Zo beoogt het serVies het bewustzijn van fijnstof te vergroten.
Opdat op een dag er geen serVies meer geproduceerd kan worden vanwege het gebrek aan grondstof...

Sociale relevantie

Nooit eerder is het onderwerp luchtkwaliteit zo tastbaar gemaakt. Dit draagt bij aan de bewustwording, de eerste stap die nodig is om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Het is nodig voor draagvlak voor nieuw beleid, en daarnaast kunnen wij zelf invloed hebben door andere keuzes te maken, bijvoorbeeld minder vaak de auto nemen.
Op naar schone lucht voor iedereen.

Innovatie

Het serVies is een product van ‘omdenken’, van het probleem, de vieze lucht, wordt een wonderlijk product gemaakt. De grondstof wordt geoogst met bewoners samen, in een oogstcontract is geregeld dat betaald wordt in serVies-delen.
Het brengt mensen samen bij het oogsten, vervolgens bij het eten.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Iris de Kievith en Annemarie Piscaer
Iris de Kievith en Annemarie Piscaer
Iris de Kievith en Annemarie Piscaer