Schuldenlab010 .

Schuldenlab010 wordt een lokale proeftuin waar publieke en private partijen op innovatieve en actiegerichte wijze samenwerken om armoede- en schulden in Rotterdam aan te pakken.

Omschrijving

Schuldenlab010: een plek voor innovatie op schuldenterrein waar plaats is voor organisaties en burgers gericht op maatschappelijke impact. SL010 gaat dit doen door in co-creatie effectievere, goedkopere en rechtvaardige oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren. In een vroeg stadium worden stakeholders bij het innovatieproces betrokken om mee te denken over nieuwe mogelijkheden om schulden aan te pakken. De kracht van SL010 zit in de samenwerking, de focus en realisatieambitie. SL010 is een actie-organisatie en een onderzoeks-, leer en ontwikkelingsomgeving voor bedrijven, overheden, vermogensfondsen, banken, ondernemers, cliënten, ontwerpers en onderzoekers. Wat hen bindt: de droom van een schuldenvrije stad. SL10 wordt een open proeftuin waar veelbelovende aanpakken kunnen worden gepitcht en verder gebracht. Ook is het een selectietool voor de meest effectieve aanpakken. Best practices worden opgeschaald in vernieuwende vormen van samenwerking (allianties, coalities, partnerships).

Sociale relevantie

1 op de 5 inwoners heeft (risico op) problematische schulden. Dit is een probleem voor de hele samenleving. Mensen met grote schulden zijn minder productief, gebruiken meer zorg en bijstand en huisuitzettingen kosten veel geld etc. De gemeente kan deze uitdaging niet alleen aan. Krachtenbundeling en betere afstemming is nodig om burgers met schulden beter te bereiken én beter te helpen. Schuldenlab010 maakt een effectieve aanpak van armoede en schulden een verantwoordelijkheid van de héle stad.

Innovatie

Schuldenlab010 is vernieuwend omdat het inzet op publiek-private samenwerking als instrument in het maken van meters om armoede- en schuldenproblematiek aan te pakken. Juist als gemeente, woningbouwverenigingen, energieleveranciers, zorg- en onderwijsinstellingen, banken en andere organisaties de handen ineen slaan, ontstaan kansen om meer impact te maken. Niet elkaar in de weg zitten, maar elkaar versterken.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marieke van der Zanden
Marieke van der Zanden
Marieke van der Zanden