Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat.

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Omschrijving

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Bronnen: Daan Roosegaarde en Wilfried de Jong over de toekomst van de stad, NRC 02.01.15
Bronnen: VPRO Tegenlicht, boer zoekt voedselflat NPO 2 24.04.17

Sociale relevantie

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, die steeds meer in steden gaan wonen zoals Rotterdam, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Een verticale voedselflat draait dat om.

Innovatie

De combinatie van de onderzoekskracht, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek, dit is een export product aan het worden maar wij starten dit nu zelf in Rotterdam. Daan Roosegaarde rekende in het NRC artikel uit dat leegstand van een groot gebouw geld weggooien is ter waarde van een nieuwe BMW. Zonde. Je moet die ruimte benutten, er een nieuwe bestemming aan geven.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief