Revolverend Spouwmuurfonds.

Startbudget toegekend € 95000,-
Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Omschrijving

Klimaatverandering is een feit. Laten we niet langer wachten tot anderen het voor ons oplossen, maar zelf ook de handschoen oppakken. Door collectief de ongeinsoleerde spouwmuur uit te bannen. Zo verlagen we onze energierekening en CO2 uitstoot en verhogen het comfort in onze huizen. In Rotterdam gaat het om zo’n 75.000 huizen. We willen niet iedereen individueel aansporen, maar ze deel laten nemen aan een revolverend spouwmuurfonds. Het fonds financieert het vullen van de spouwmuur voor. Op basis van de verlaagde energierekening betaalt de bewoner van het huis de investering terug. Zonder rente of winst. Zo kunnen we alle huizen uiteindelijk voor 1/3 van de normale prijs isoleren.
We hebben de afgelopen maanden met diverse belanghebben/deskundigen gesproken en ze zien allemaal de potentie van het idee. Daarom starten we nu in het kader van Citylab010 met de eerste 100 huizen om van daaruit op te schalen.

Sociale relevantie

Met dit fonds verlagen we de CO2 uitstoot van Rotterdam, ontstaat lokale werkgelegenheid onder de gecertificeerde spouwmuurvullers, vergroten we het woonconfort en verlagen we de woonlasten van 100 Rotterdammse huishoudens. Als dit voor alle huishoudens gedaan is, heeft dit significante impact op de stad. Daarnaast lopen we met dit initiatief voor op andere steden en kunnen we landelijk en wereldwijd tot voorbeeld uitgroeien hoe duurzaamheidsvraagstukken op een slimme manier aan te pakken.

Innovatie

Isoleren is niet nieuw en ook een revolverend fonds is niets nieuws. De combinatie is uniek. Daarnaast breekt het fonds met veel van de onderliggende aannames onder de meeste duurzame maatregelen vanuit de overheid of initiatieven van particulieren. Het spouwmuurfonds is niet gericht op individuen, maar op het collectief; richt zich op de vraagzijde in plaats van de aanbodzijde van het energievraagstuk; en richt zich niet op technische maar op sociale innovatie.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Maurice Specht
Maurice Specht
Maurice Specht