Re-integratie - van kansloos naar kansrijk.

Ieder burger in Rotterdam heeft recht op een eerlijke kans om zichzelf te scholen en te werken. Met dit plan stimuleren wij jongeren om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien tot een waardevolle werknemer/ondernemer

Omschrijving

Het ontwikkelen van de eigen kracht van burgers en participeren in de samenleving is een belangrijk beleidsdoel van de overheid. De gemeente Rotterdam heeft in 2015, naar aanleiding van de wet maatschappelijke ondersteuning, een grotere verantwoordelijkheid op zich gekregen voor de deelname van mensen met een beperking of psychische problematiek in de samenleving. De gemeente Rotterdam geeft haar inwoners kansen om vooruit te komen door een maatwerkvoorziening of andere voorzieningen aan te bieden op de gebieden waar ze hulp bij nodig hebben. De bedoeling is dat mensen gaan meedoen in de samenleving en uiteindelijk gaan werken, maar in het praktijk gaat dit niet vanzelf vooral bij een groeiende groep burgers in Rotterdam. Met dit plan steunen wij burgers om zichzelf werkfit te maken zodat zij een eerlijke kans krijgen om een vorm van betaalde werk te krijgen.

Sociale relevantie

De kracht van de Rotterdammers ligt in de grote diversiteit van bevolkingsgroepen is. In de stadsdeel zijn relatief meer jonge bewoners dan in andere stadsdelen van Rotterdam. Rotterdam Centrum is een gebied met veel sociale huurwoningen, veel mensen met een laag inkomen en een (relatief) hoge werkloosheid.

Innovatie

Wij wensen niet alleen Rotterdammers (lees jongeren tussen 18 en 27 jaar) terugleiden naar een vorm van betaalde werk, maar hen ook stimuleren en ondersteunen om te participeren in de samenleving. Ondernemerschap behoort ook tot de mogelijkheden binnen ons pilot. Het verbreden van sociaal netwerk en dagbesteding wordt met ons pilot ook bevordert. Ook wordt bijzondere aandacht besteed aan de taal- en onderwijsachterstand. De combinatie van deze punten maakt ons plan vernieuwend.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief