PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAP CKV, ROTTERDAM.

Startbudget toegekend € 24400,-
Rotterdam is de eerste stad in NL waar docenten ckv en educatoren van culturele instellingen zelf, samen, hun professionalisering gaan versterken.

Omschrijving

Waarom:
- Nieuwe exameneisen ckv per 1-9-2017
- Kwetsbare positie van docenten ckv
- Samenwerking met culturele instelling leidt niet altijd tot kwalitatief beter cultuuronderwijs volgens de scholen
- In Rotterdam blijft deelname aan de cultuurkaart sterk achter bij het landelijke gemiddelde

De professionele leergemeenschap ckv wil gezamenlijk en lokaal ckv versterken. Deze leergemeenschap zal een actuele case study in cultuuronderwijs zijn, met als doel het collectief vormgeven en professionaliseren van onderwijs in het algemeen. 16 docenten ckv, van vmbo t/m vwo, en 19 educatoren, van musea t/m dansgezelschap, gaan uitwisselen. De professionele leergemeenschap ckv komt in 2016-2017 zes keer bij elkaar. Tussen de bijeenkomsten in gaan de buddy’s (10 trio’s van 1 docent en 2 educatoren) samen de school en instelling in. Deze praktijkervaringen willen ze delen met andere docenten en educatoren.
Aanvraag citylab 24.400.

Sociale relevantie

Met goed cultuuronderwijs ontdekken leerlingen hun meerwaarde voor de maatschappij, die door en door internationaal is. Cultuuronderwijs helpt leerlingen zich te verhouden tot de wereld om hen heen, deze te doorgronden en de juiste vragen te blijven stellen. Ze trainen hun ‘21st century skills’, zoals kritisch nadenken, samenwerken en problemen oplossen. Culturele activiteiten zijn geen extraatjes, ze sorteren blijvende effecten en een wezenlijke ervaring.

Innovatie

Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar docenten en educatoren zelf, samen, hun professionalisering gaan versterken. Dwars door muren van scholen, dwars door de verschillende disciplines van culturele instellingen. Een vorm van zelforganisatie die duurzaam en collectief is, en geleerd wordt om de resultaten van leerlingen te verbeteren. We willen een openheid creëren waardoor de schotten tussen school en culturele instelling verdwijnen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Mirjam van Tilburg
Mirjam van Tilburg