Proeftuin Bewegen naar Werk 2.0 Delfshaven.

Een innovatieve integrale schaalbare aanpak op werkloosheid, vanuit onze beproefde interventie Bewegen naar Werk 1.0. Het Rotterdamse bedrijfsleven en wijknetwerk neemt actief medeverantwoordelijkheid in het werkloosheidsvraagstuk in Rotterdam.

Omschrijving

Doel is om via de proeftuin tot een schaalbare integrale aanpak te komen rondom de bestaande interventie Bewegen Naar Werk. Uiteindelijk kunnen we hiermee duizenden Rotterdammers met multiproblematiek (o.a. taal, schulden, eenzaamheid) vanuit langdurige werkloosheid en dus stilstand duurzaam reintegreren. Hiervoor is een individuele multi-aanpak per deelnemer, en daarmee een integrale organisatie en financiering, noodzakelijk. Deze zit verwerkt in de aanvliegroute waarin elke partner (zowel bedrijfsleven als wijkpartners) vanuit eigen belang of opdracht deelneemt.
Na een korte fase van ontwikkeling, mogelijk door onze huidige rol en ons bestaande netwerk in Rotterdam, draaien we de integrale interventie Bewegen naar Werk 2.0 met 80 deelnemers in Delfshaven. Vanuit hier sturen we bij en kunnen we opschalen. De proeftuin zorgt ervoor dat het in de pilot Delfshaven betrokken bedrijfsleven in een volgende uitvoering ruim 50% van de interventiekosten voor haar rekening neemt.

Sociale relevantie

De doelgroep draagt weer actief bij aan een beter Rotterdam. De deelnemer wordt duurzaam zelfredzaam met een baan bij een betrokken werkgever, vanuit een basis van nieuwe sociale contacten, een vangnet, gezondheid, actiever leven, groter vermogen tot zelfregulatie, beter zelfbeeld en geloof in de toekomst. Opgeteld: veranderende beeldvorming over het potentieel van deze groep, kostenbesparing, een aanpak waarin de partners vanuit hun eigen belang en taak participeren en resultaat maximaliseren.

Innovatie

De innovatie zit vooral in het creëren van een nieuw financierings- en (integraal) organisatie model rondom de bestaande en beproefde aanpak Bewegen naar Werk 1.0. waarin sport en sportvereniging de sterke context vormen. Het hogere budget dat nodig is om een deelnemer (met multiproblematiek) echt duurzaam te re-integreren en weer te laten participeren wordt vanuit gemeente én werkgevers gegenereerd. De schaalbare aanpak zet alle partners vanuit het eigen belang of de eigen taak in hun kracht.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief