Het Rattenparadijs.

Startbudget toegekend € 54450,-
Het rattenparadijs is een plan om de rattenoverlast in het groen te verminderen. We doen dit met een nieuwe observatie- en vangmethode waarbij grote aantrekkelijke kooien als observatie- en vangmethode worden gebruikt.

Omschrijving

Op veel parken en tuinen beheerd door Creatief Beheer is sprake van rattenoverlast. Hoewel deze ratten op deze plekken geen direct gevaar vormen voor de volksgezondheid, wordt dit niet zo ervaren. Ratten worden als vies, onhygienisch en gevaarlijk ervaren.
We nemen maatregelen (i.s.m. Stadsbeheer), weinig schuilplekken, geen voedsel op composthoop. Ieder jaar worden ook vallen met gif en/of klemmen geplaatst. Dit alles heeft echter weinig effect. De rattenoverlast wordt overigens niet veroorzaakt door de parken zelf, maar door rattenoverloop van elders (riolering, gesloopte panden) en het vele voedsel dat wordt weggegooid (als voer voor de dieren) in de stad.
Om deze reden hebben we een plan gemaakt waarbij we mensen bewust willen maken van de feiten rond ratten en ze betrekken (niet voeren!) om zo samen de overlast te kunnen wegnemen. We doen dit met een grote kooi, die op zo’n manier is ingericht dat ratten het aantrekkelijk vinden.

Sociale relevantie

Groen en kindvriendelijke buitenruimte staat hoog is belangrijk voor jonge gezinnen om ergens te gaan wonen of te blijven wonen. Bovendien zijn deze kwaliteiten essentieel voor een gezonde evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Ratten in het groen zijn een drempel voor ouders om hun kinderen buiten te laten spelen.
Terwijl het juist de intentie is van de gemeente dat er meer kinderen gaan buitenspelen. (kom naar buiten)

Innovatie

Mensen betrekken bij het ecologisch beheer van ratten in de wijk.
In de kooi kunnen via camera’s en bewegingsdetectoren de ratten worden geobserveerd door iedereen. Je leert de ratten kennen als sociaal intelligent dier, je kunt ermee experimenteren en vangen. Ratten staan bekend om hun slimheid om vallen te ontwijken. We moeten ze dus hier te slim af zijn.
We brengen hiervoor drie kennisvelden rond de rat samen (ongedierte, proefdier en huisdier) in een ‘community of practice'

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief