Groen, grijs en gelukkig.

Ouderen stimuleren om in de tuin te werken, stil te staan bij de schoonheid van natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen.

Omschrijving

Met een specifiek aanbod in een veilige (lees: vertrouwde) omgeving aan natuurbelevingsactiviteiten en door samen te werken met professionals, mantelzorgers en omwonenden, willen we ouderen weer in contact brengen met de natuur en daarmee hun welzijn vergroten. Met een moestuin op locatie en uitstapjes naar omliggende tuinen/locaties hebben ze eenvoudig toegang tot de voordelen van natuur. Groen zet aan tot beweging in de frisse buitenlucht en bevordert het sociale contact.

Sociale relevantie

Meer dan de helft van de tehuisbewoners hooguit één keer per week buiten. Eén op de vijf bewoners komt zelfs minder dan één keer per maand buiten en één op de tien bewoners komt helemaal nooit buiten. Veel tehuisbewoners willen vaker naar buiten en over het algemeen willen medewerkers wel iets doen met natuuractiviteiten, maar zij missen vaak de geschikte handvatten. Hierom zou het goed zijn om een vorm van ondersteuning te bieden.

Innovatie

Behalve lichamelijke voordelen heeft de natuur ook mentale voordelen voor ouderen. Het zijn in de natuur heeft een restauratieve functie, die zorgt dat mensen zich fijner voelen en beter gehumeurd zijn. Het zelfbeeld en de tevredenheid met het leven stijgt. Ook hangt het zijn in de natuur samen met minder depressie, wat een veelvoorkomende klacht is bij ouderen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
D. Driebeek-Houtman