Duurzame oevers.

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Omschrijving

Golfenergie is de enige nog onontgonnen vorm van duurzame energie. Hoewel golven de meest geconcentreerde vorm van duurzame energie bevatten en de Noordzee een toegevoegd potentieel kan bieden vergelijkbaar met wind op zee, wordt het niet gebruikt. Bewustwording is een eerste belangrijke stap in de stimulering en ontwikkeling van deze rijke energie bron. Een demonstratie model dat b.v. verlichting of een meet station van energie voorziet, kan daarin bijdragen. De beste lokatie is een rivier oever waar geen elektra is, redelijk bereikbaar voor rondleidingen en waar schepen goede golven veroorzaken. Rond het anker zal biodiversiteit ontstaan en als een beschermde baai gevormd wordt, kunnen vissen daar paaien. De Slow Mill is een golfenergie generator die dit kan waarmaken. Het is de afgelopen jaren uitvoerig getest op binnenwater en open zee en heeft een hoog rendement. Het is licht, gemaakt van composieten, en dus gevoelig voor relatief kleine golven en goed betaalbaar.

Sociale relevantie

Rotterdam heef teen naam op te houden als het aankomt op maritieme technologie. Een golfslag generator die op kleine golven werkt is uniek en zal daarin bijdragen. De Slow Mill is een van de weinige machines die ingezet kunnen worden op rivieren of Noordzee en daarmee heeft Rotterdam een wereld industrie in handen. Naast het windpark dat op de maasvlakte aangesloten wordt, kan een golfpark van vergelijkbare orde van grootte Rotterdam e.o. van duurzame energie te voorzien.

Innovatie

Golfenergie is nieuw voor rivieren en de Noordzee omdat tot nu toe geen golfslag generatoren ontwikkeld waren die uit lage golven een goed rendement konden halen. De Slow Mill kan dat wel en tegen een goede prijs omdat het licht is en omdat de gepatenteerde technologie ook de energie onder het wateroppervlak benut alsmede de heen en weer, en op en neer gaande bewegingen, wat concurrerende technieken niet doen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Erwin Croughs
Erwin Croughs
Erwin Croughs