‘De Tuin van de Koning’.

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Omschrijving

In het Liskwartier staat een leegstaand schoolgebouw uit 1912, erachter ligt een verwaarloosd plein. Wij maken dit tot een plek voor álle buurtbewoners, waar ontmoeting en activiteit tot verbinding leiden. Dit wordt ondersteund door de gebiedscommissie, zij wil dat: ‘gebruikers op de begane grond verbinding aangaan met plein en omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017).
‘De Tuinman’ legt een mooie tuin aan, die ontmoeting in de buurt faciliteert, ongeacht leeftijd, sociaal milieu of afkomst. Buurtbewoners helpen in het onderhoud en worden ‘geactiveerd’. Kinderen en stagiairs leren over natuur en tuinieren. De tuin biedt een podium aan cultuur, kunstenaars in het pand kunnen in de tuin werken en exposeren. Duurzaamheid m.b.t. waterbeheer, kringlopen en voedselteelt staat centraal. Geteelde groente wordt verwerkt door ‘De Kok’, die in de school een sociale horecaonderneming begint, leer- werkplekken biedt, gezonde voeding promoot maar bovenal mensen ander tot elkaar brengt

Sociale relevantie

Omdat het sociale samenhang, kind vriendelijkheid en aantrekkelijkheid van de wijk vergroot en kunst en samenleving verbindt. Er komt een groene long in de wijk die ‘ecosysteemdiensten’ levert met groot sociaal en financieel rendement. O.a. de waardestijging van het vastgoed, de verminderde rioleringskosten en hittestress, de verbeterde luchtkwaliteit en (mentale) gezondheid, hittestress zijn concrete financiële baten. In onze bijlage leest u bij welke CityLab thema’s dit in onze ogen aansluit.

Innovatie

De sociaal-maatschappelijke waarde van de multifunctionele buurttuin, is een vrij nieuwe aanname, die wordt getest in het Liskwartier, waarvoor geldt dat “…product of dienst (wordt) aangeboden waar het nog niet is in Rotterdam”. We bieden een platform aan innovatieve oplossingen in o.a. water- en groenbeheer, energie, educatie en de koppeling van cultuur en maatschappij. Verbinding, tussen diverse CityLab thema’s, buurtbewoners en theorie en praktijk, is het sleutelwoord. Zie toelichting

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief