De buur(t) droom(t).

Startbudget toegekend € 24939,-

Wij willen experimenteren met de buitenruimte om er samen achter te komen wat de leefkwaliteit van de Berkelselaan ten goede komt

Wie Bewoners van de Berkelselaan
Jaar 2015
Categorie Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten

Omschrijving

Dit is een initiatief van de bewoners van de Berkelselaan (tussen Rodenrijsestraat en Bergsingel in Rotterdam. Wij willen onze buitenruimte tijdelijk herinrichten om er samen achter te komen wat wel en wat niet ten goede komt van het sociale karakter en de leefkwaliteit van onze straat. Dit plan kent meerdere fases. In deze aanvraag richten we ons op fase 1: het experiment ofwel – de buur(t) droom(t). Het betreft tijdelijke ingrepen in de buitenruimte. Eén van de belangrijkste kwaliteiten van de Berkelselaan is de eenheid in verscheidenheid. We willen een buitenruimte die sociaal contact stimuleert, c.q. een aanvulling is op al bestaande onderlinge relaties maakt dat de woonstraat erg aantrekkelijk is om in te wonen. Dat is waar ons initiatief voor staat. Met een aantal kleinschalige ingrepen op de juiste plekken kunnen we onze dromen op korte termijn testen aan de realiteit. Dit heeft een positief effect op het straatbeeld én het comfort van de bewoners.

Sociale relevantie

Rotterdam wil haar inwoners binden aan de stad. Dit kan door de inwoners invloed te laten uitoefenen op hun directe leefomgeving. Onze innovatieve aanpak zet de bewoners centraal. Wanneer de gemeente Rotterdam hieraan meewerkt, geeft zij handen en voeten aan de faciliterende rol die zij wil spelen. De gemeente is daarmee een voorloper in de huidige participatiemaatschappij.

Innovatie

Het voorlopig ontwerp wordt daadwerkelijk getest als experiment in de buitenruimte.Het leefplein wordt enerzijds zo ingericht dat er ruimte is voor vervoersmiddelen, groen en spelen. Tegelijkertijd is het ontwerp erop gericht van het plein een verlengstuk van ieders huiskamer te maken. Het betrekken van alle buren gebeurt op innovatieve maar vooral duurzame wijze. We hebben o.a. een Pleinatelier georganiseerd om samen in het wilde weg te dromen wat wel en niet kan.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Bewoners van de Berkelselaan
Bewoners van de Berkelselaan
Bewoners van de Berkelselaan
Bewoners van de Berkelselaan
Bewoners van de Berkelselaan
Bewoners van de Berkelselaan