De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk.

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Omschrijving

Om de wijk Middelland klimaatbestendig te maken ontwerpen Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman een plan voor recreatiecentrum OV en directe omgeving. Een groene zone waardoor het gebied in niets meer lijkt op de huidige stenige omgeving met het ongastvrije gebouw. Tegels en hekken worden vervangen door slootjes en knotwilgen, zoals laat 19e eeuw, toen dit stadsdeel nog Coolsche Polder heette. Het plan dient ter verbetering van de waterhuishouding, en voorziet ook in een inclusieve omgeving voor ontspanning, beleving, ontmoeting, ervaring, sport en spel, educatie, verrijking en bewustwording. Het plan brengt de kernkwaliteiten van het gebied zichtbaar: zwem-, grond-, en hemelwater en voegt een beleving toe.
Met de bouw van het eerste OV-Impluvium wordt het principe van wateropvang verbeeld: hemelwater wordt opgevangen en bewaard. Deze eerste druppel voor de toekomst van het OV-gebied: groen, gastvrij, wateropvang, landschap en ‘plezier’ in de openbare ruimte.

Sociale relevantie

Rotterdam kampt met wateroverlast en -onderlast, maar Middelland geldt als urgent risicogebied met natte kelders en droogstaande paalkoppen. Met De Bron van Middelland wordt een weerbare en waterrijke wijk gecreëerd. Oostervant is al decennialang dé ontmoetingsplek, maar na herinrichting is dit een vanzelfsprekende, aangename en uitnodigende omgeving waar de sociale cohesie wordt versterkt. Tegelijk is het plan een staalkaart van bestaande technieken en oplossingen voor een duurzame wijk.

Innovatie

In dit plan worden hemel-, grond- en zwemwater op duurzame wijze gebruikt en ingezet, zodat de waterhuishouding in de wijk verbetert. Met buffers en irrigatiesystemen, -met verwijzing naar Romeinse waterwerken-, verdwijnt het teveel aan hemelwater niet in het riool maar wordt het opgevangen, in onder meer het eerste Oostervant Impluvium. De Bron van Middelland laat zien dat, alhoewel klimaatverandering ernstige waterproblematiek met zich meebrengt, je als buurt wel degelijk iets kunt doen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Joke van Bilsen
Joke van Bilsen
Joke van Bilsen