MAASPLAAT. schone vezelplaten van zeewier

Startbudget toegekend € 39492,-

Maasplaat is een duurzaam alternatief voor MDF en spaanplaat. Het is gemaakt van de resten van zeewier, nadat waardevolle eiwitten uit de plant zijn gehaald. Het is een nieuw materiaal, met een schoon proces zonder schadelijke kunsthars, waardoor je het goed in circulaire producten kunt toepassen.

Daarom goed en innovatief voor rotterdam.

Maasplaat is een natuurlijk materiaal, waarbij geen schadelijke stoffen worden gebruikt om het te maken. Omdat er ook geen kunsthars wordt gebruikt om de vezels te verlijmen, is het goed toe te passen in circulair ontwerp. Met Maasplaat worden in het eerste jaar 2 duurzame producten ontwikkeld.
Maasplaat is gemaakt van zeewier. Op één hectare zee kun je per jaar ongeveer 150 ton zeewier kweken zonder land, mest of zoet water, en daarbij 15 ton CO2 uit de lucht halen. Bovendien wordt CO2 dat is opgeruimd lange tijd opgeslagen in het materiaal. Dat helpt voor het Rotterdam klimaatakkoord.
Bij het opschalen van Maasplaat komen er nieuwe banen vrij voor Rotterdammers in de groene chemie. Bij Maasplaat zijn vier onderwijsinstellingen in de regio betrokken, zodat ook de toekomstige generatie ervaring opdoet voor hun nieuwe economie, en onderling kennis wordt gedeeld.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marjanne Cuypers