Brugwachtershuisjes Lab 010.

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Omschrijving

Steeds meer Rotterdamse bruggen worden op afstand bediend of er komt nog maar af en toe een brugwachter. Daardoor is de brugwachter steeds minder aanwezig en staan de huisjes er eenzaam bij. Deze kleine gebouwtjes bieden mooie kansen om de stad te verfraaien en te beleven.

Het project 'Brugwachtershuisjes Lab Rotterdam' experimenteert daarom gedurende 2 jaar met een ensemble van 7 brugwachtershuisjes met als doel ze actief onderdeel te laten zijn van de ruimte en de samenleving. Het overkoepelende thema is water in de breedste zin van het woord. Ook een ontwerpend onderzoek, het onderzoeken van de praktische mogelijkheden van de huisjes en (tijdelijke) oplossingen voor technische en toegankelijkheidsaspecten krijgen hierin een plek. Het lange termijn doel: nieuwe gebruik van deze huisjes met een collectieve functie.

Sociale relevantie

Rotterdam verdient het om net als Amsterdam, Zwolle en Den Bosch haar unieke brugwachtershuisjes als collectief toegankelijk en beleefbaar te maken voor het publiek. Rotterdam doet het goed qua architectuur, maar qua erfgoedbeleving en -verbeelding is er nog een wereld te winnen, zo bleek onlangs nog uit onderzoek (Atlas Nederlandse gemeenten).

Innovatie

- geen plan voor één huisje, maar voor een collectief van Rotterdamse brugwachtershuisjes;
- koppeling met een belangrijk Rotterdams thema als havenstad: leven en werken met water;
- afdelingsoverstijgend project voor gemeente: het project laat zien dat de beperkingen van techniek en veilige toegankelijkheid oplosbaar zijn en dat dubbel ruimtegebruik mogelijk is;
- de huisjes gaan frequenter gebruikt worden en daardoor weer een actieve bijdrage aan de stad en de samenleving leveren.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief