Bouwplaats Brienenoord.

Startbudget toegekend € 49500,-
Bouwplaats Brienenoord is een sociaal, artistiek en duurzaam herontwikkelingsproject van het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord.

Omschrijving

In 2016/2017 herontwikkelen we het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord. Op basis van demontage en hergebruik wordt er een nieuw gebouw ontwikkeld dat gaat functioneren als een nieuwe maak- denk- werk- en speelplaats voor Rotterdammers van alle leeftijden. Deze herontwikkeling in samenwerking met Superuse Architecten wordt een sociaal-maatschappelijk en ecologisch duurzaam transitieproces. We willen recht doen aan de geschiedenis van het pand (oud zomerkamphuis van de Arend en De Zeemeeuw) door het te hergebruiken en door een bouwteam te vormen met jongeren en andere vrijwilligers. Net zoals ooit ook het pand in de jaren dertig door zestig werkloze jongeren is opgebouwd. We willen recht doen aan het heden door het hele afbreek- en opbouwproces op te vatten als sociaal-artistieke interventie. We willen recht doen aan natuur en milieu door het pand zoveel mogelijk te recyclen. Dit transformatieproces is daarmee het begin van wat Buitenplaats Brienenoord wil worden.

Sociale relevantie

Nu de wederopbouw fysiek zo goed als voltooid is, is er in Rotterdam weer ruimte om naast vooral veel te doen (de opgestroopte mouwen mentaliteit) ook weer na te denken over hoe de toekomst van Rotterdam er uit zou kunnen zien. De komende jaren willen we dan ook op Buitenplaats Brienenoord ruimte bieden aan Rotterdammers om na te denken over die toekomst. Met elkaar vanuit verschillende disciplines, met mensen van verschillende leeftijden samenwerken en ontmoetingen creëren.

Innovatie

Het proces van afbreken en opbouwen waarbij sociaal-maatschappelijk, duurzaamheid, kunst, onderzoek en actie samenkomen en het pand gedurende het proces zijn uiteindelijke ontwerp en vorm krijgt is vernieuwend. Dat wij als denk en maakplek met de manier waarop we het proces van nieuwbouw inrichten recht doen aan nieuwe en andere vormen van werken, bouwen, denken en maken is volgens ons de enige juiste manier om dit te doen. Recht doen aan het verleden en juist ook toekomstgericht werken = R'dams

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Rineke Kraaij
Rineke Kraaij