Verticale Groep.

Startbudget toegekend € 29500,-

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Wie Garage2020
Jaar 2018
Categorie Heb hart voor onderwijs

Omschrijving

Kinderen vinden klassen in het basisonderwijs geen veilige leeromgeving. Met het concept “De Verticale Groep” plaatsten we er een nieuwe groep naast, waardoor kinderen weerbaarder worden, wat ook in de horizontale groep doorwerkt. In klassen, homogene groepen met kinderen van dezelfde leeftijd, wordt ‘als vanzelf’ gepest. Kinderen willen zich onderscheiden, er ontstaat een strijd om de hiërarchie. Dit richt zich vaak op kinderen die net even anders zijn. In groepen met kinderen van verschillende leeftijden, blijkt dit niet het geval. Er is namelijk al veel verschil en kinderen voelen niet meer de noodzaak om zich te onderscheiden. Elk kind van groep 3 tot en met 8 krijgt naast de gebruikelijke horizontale groep op school, ook een plek in zijn eigen Verticale Groep. Scholen zijn enthousiast, we willen gaan starten met een paar pilots. Kosten kunnen laag zijn, alleen voor het opstarten moeten we nog middelen ontwikkelen. En er is tijdelijk ondersteuning nodig voor die scholen.

Sociale relevantie

Kinderen brengen een groot deel van de week op school door. Het is belangrijk dat ze zich daar prettig kunnen voelen en kunnen ontplooien. In de verticale groep leren kinderen 21st eeuwse vaardigheden die ze later nodig hebben in leven en werken. We maken hierbij ook gebruik van kennis en ervaring van vrijwilligers die de activiteiten kunnen begeleiden of ondersteunen.

Innovatie

Het schoolsysteem is eigenlijk al eeuwen hetzelfde, we zetten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar en hopen dat het goedgaat. Met de verticale groep kijken we daar anders naar. Hoe maak je kinderen weerbaarder, hoe en in welke omgeving leer je ze de vaardigheden die ze later nodig hebben? In verticale groepen werkt dit beter. Daarnaast blijft ook de klassieke schoolstructuur intact om kinderen de lessen te laten volgen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Garage2020 - Jacco Pols
Garage2020 - Jacco Pols
Garage2020 - Jacco Pols