“Maak je eigen vliegplan”.

Startbudget toegekend € 9770,-

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Wie AeroplaneCruise Rotterdam
Jaar 2018
Categorie Heb hart voor onderwijs

Omschrijving

Unieke praktijkopdracht binnen het vak Technologie & Toepassing!

AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) wil een vlucht met een sportvliegtuig over Rotterdam maken. VMBO leerlingen geven advies hoeveel gewicht (brandstof, bagage, personen) meegenomen kan worden. Voorafgaand aan de opdracht vormen leerlingen groepjes om na onderzoek tot een goed advies te komen. Hierbij worden de groepjes begeleid door studenten van het MBO. Zij zullen hen leren welke factoren hierbij een rol spelen en welke berekeningen voorafgaand aan de vlucht gemaakt moeten worden om het vliegtuig zo efficiënt en veilig mogelijk te laten vliegen. De leerlingen maken hierdoor op een praktische manier kennis met begrippen uit de theorie zoals krachtenevenwicht en balans. De groep die de opdracht het beste heeft voltooid gaat daadwerkelijk een vlucht (20 min.) over hun eigen school in Rotterdam maken onder begeleiding van een vlieginstructeur!

Sociale relevantie

Op het VMBO in Rotterdam zien we door demografische krimp maar ook door het imago van het vmbo en techniek bij jongeren en hun ouders het aandeel leerlingen in bètatechniek verder afnemen. Scholen worstelen met het gebrek aan motivatie bij leerlingen en de problematiek van voortijdig schoolverlaten. Gebleken is dat door het inzetten van verschillende praktijk programma’s meer jongeren op het vmbo voor bètatechniek kiezen en aansluitend succesvol doorstromen naar een bètatechnische mbo-opleiding

Innovatie

Binnen het VMBO vak Technologie en Toepassing (T&T) is veel aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Leerlingen orienteren zich op bètawerelden door levensechte praktijkopdrachten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vormt een belangrijk onderdeel in “maak je eigen vliegplan”. Niets spreekt zo tot de verbeelding om onderdeel te zijn van een ‘echt’ vliegplan en te vliegen boven je eigen school in Rotterdam! Uniek in de wereld en alleen in Rotterdam!

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief