Jeugdgemeenteraad Rotterdam.

Startbudget toegekend € 11345,-

Kinderen leren de kunst van het democratisch samenleven onder leiding van acteurs in de raadszaal van het stadhuis.

Wie Kunst4all
Jaar 2018
Categorie Heb hart voor onderwijs

Omschrijving

Kinder- en Jeugdburgemeester Achbouleb is de gastheer van de klas in de Raadszaal. Hij wordt hierbij geholpen door wethouder Punt en stagiaire Marieke de Vries. Zij vertellen op leuke, theatrale wijze wie de burgemeester is, wat de burgemeester doet, wie en wat wethouders zijn en doen en wat de functie is van de gemeenteraad. Bij al te moeilijke woorden grijpt de stagiaire in. De leerlingen spelen de rol van gemeenteraadslid en dienen hun zelfbedachte plannen voor de stad in. Van tevoren maken zij op school de plannen en de (visuele) presentatie. Elke groep leerlingen verdedigt deze plannen achter de microfoon in de Raadzaal. Vervolgens komt er een vragenronde en komen wijzigingen en compromissen tot stand.

De scholen ontvangen een lesbrief met suggesties voor de voorbereiding, voordat zij naar het stadhuis komen.

Sociale relevantie

In het huidige gepolariseerde politieke en maatschappelijk klimaat is het van groot belang dat de Rotterdamse jeugd leren om redelijk en fatsoenlijk met elkaar van gedachten te wisselen. Juist als we het niet eens zijn met elkaar.

Innovatie

Het programma ligt op het snijvlak van burgerschapsvorming en kunst. Kinderen krijgen toegang tot het formele gemeentelijke besluitvormingsproces en ervaren aan den lijve dat het zin heeft om je in te spannen voor de stad.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief