Aleida de Swart.
STADSJURYLID.

Aleida de Swart

Stadsjurylid | 46 jaar | Oud-Charlois

Wie ben je?
Ik ben een pure Rotterdamse. Ik ben geboren in Bloemhof, heb altijd op Zuid gewoond. Nu woon ik al een tijdje in Oud-Charlois. Verder ben ik trotse moeder van twee zoons, één van 13 en één van 10.

Wat doe je?
Ik werk bij de afdeling Duurzame financieringen van een duurzame bank, in Den Haag. Mijn baan is leuk en veelzijdig. Ik heb lang bij andere banken gewerkt en stapte een paar jaar geleden over naar mijn huidige werkgever. Het accent op duurzaamheid gaf daarbij de doorslag. De energietransitie, mensenrechten en biodiversiteit bijvoorbeeld, vind ik heel belangrijk. Via mijn werk draag ik daaraan bij.

Waarom ben je stadsjurylid geworden?
Je inzetten voor een betere samenleving, dat is wat mij drijft. Ik zie om me heen veel achterstand in de wijk. Dat raakt me. Alle lagen van de bevolking moeten kunnen meedoen in onze stad. Iedereen moet hier kunnen wonen, werken, recreëren, en zich inzetten voor anderen. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Mijn ervaring – ik ben vrijwilliger bij het Theater Zuidplein – is dat je dan veel mensen ontmoet buiten je eigen kring. Het is voor jezelf leuk om te doen. En veel verenigingen kunnen zonder vrijwilligers niet bestaan.

Wat is je leukste herinnering aan de stad?
Die ligt bij mij in de buurt, heel kleinschalig: op Koningsdag is er om de Oude Kerk in Charlois altijd veel te doen. Er is muziek, er zijn kinderspelletjes, het is een kleurrijk, feestelijk geheel en je komt er veel buurtgenoten tegen. Al die activiteiten worden georganiseerd door Bloemfestijn. Ik heb daar veel respect voor.

Mijn droom voor Rotterdam is…
Dat actieve stadsgenoten in Rotterdam prettig kunnen wonen in duurzame wijken. Ik zie dat de gemeente en bewoners veel ideeën hebben over duurzaamheid. Mijn droom is dat het niet bij die ideeën blijft, maar dat we die ook echt in praktijk brengen. Soms maak ik me zorgen. We gaan in Charlois bijvoorbeeld van het gas af, maar sommige bewoners hebben nog een gashaard in huis. Hoe moet dat dan? En kunnen ze het wel betalen? Daar moet aandacht voor zijn.

Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?
IJs van Capri!

STADSJURY CITYLAB010.
KENNIS VAN ZAKEN EN HART VOOR DE STAD.

De Stadsjury CityLab010 bestaat uit 12 leden met kennis van zaken en hart voor de Rotterdam.

ONTMOET DE STADSJURY